Ирак се превръща в център за професионални терористи

Ирак може да стане хранителна почва за терористи, които да използват придобития опит в акции по целия свят, предупреждава нов доклад на американското разузнаване, съобщиха световните агенции.

Ветерани на джихата в Ирак могат да заменят йерархията на Ал Каида, се казва в доклад на Националния разузнавателен център към ЦРУ.

Документът, озаглавен "Очертаване на глобалното бъдеще", предупреждава за "нов клас терористи". В доклада се представят различни сценарии за световната сигурност през следващите 15 години.

Направени са прогнози за това как стабилният икономически растеж на азиатските държави може да ги направи по-могъщи, или как САЩ могат да останат суперсила, справяйки се с различни заплахи на по-ниско ниво.

Индия и Китай ще се превърнат в икономически гиганти до 2020 г. и дори ще изпреварят САЩ в някои области, е един от изводите на експертите.

Основният акцент обаче е поставен върху тероризма и глобалния отговор срещу него.

Ирак и други възможни конфликти в бъдеще могат да предоставят подготовка, набиране на нови членове, обучение, технически умения и езикови знания на нова класа професионални терористи, за които политическото насилие е цел сама по себе си, пише в доклада.

Преди американското нахлуване в Ирак Саддам Хюсеин е имал само косвени връзки с членове на Ал Каида, тъй като Осама бин Ладен е виждал в него враг на свещената война. Това било така, тъй като Хюсеин не подкрепял радикалния ислям и управлявал светско правителство, смятат американските специалисти.

Със свалянето на неговото правителство обаче в мюсюлманския свят се е засилило неодобрението срещу САЩ и много терористи влезли в страната, възползвайки се от липсата на гранична охрана. На място те намерили голямо количество оръжия и боеприпаси, а също така създали тактически съюзи с бивши членове на партията Баас, се твърди в доклада.

Авторите на доклада смятат, че Ирак се е присъединил към конфликтите, като тези в Израел, Чечения, Кашмир, Филипините и Тайланд, които засилват солидарността сред мюсюлманите и подпомагат разпространението на радикалния ислям. Очакванията са обаче терористичната мрежа Ал Каида да бъде изместена от други екстремистки групировки, които да се слеят с местни сепаратистки движения. Според повечето експерти по тероризма това вече се случва.

Докладът на Националния разузнавателен съвет е изготвен от повече от 1000 американски и чуждестранни експерти. Той излиза на всеки пет години. Представянето на настоящия му брой бе забавено заради президентските избори в САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?