Ирак ще пласира самостоятелна облигационна емисия за милиард долара

Ирак ще пласира самостоятелна облигационна емисия за милиард долара

Ирак започна да пласира на пазара облигации за 1 млрд. долара - първата самостоятелна емисия международни облигации на страната от 2006 година, с която Багдад се опитва да остави в миналото десетилетия на сътресения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА в сряда.

Правителството се надява да привлече инвеститори с обещания за значителни печалби, които да надделеят над опасенията им от изпълнената с конфликти история и възхода на групировката "Ислямска държава" напоследък.

Ирак емитира облигации за 1 млрд. д. през януари, но те бяха със 100-процентова гаранция от САЩ, докато новата емисия е самостоятелна.

Според документи на една от банките, извършващи операцията, първоначалните насоки за ценните книжа с падеж 5.5 години са за лихва около 7 процента.

Това равнище ще бъде оценено като "привлекателно" за някои фондови мениджъри. Доходността е съпоставима с тази по облигации на Украйна, друга страна с нововъзникващ пазар, разкъсвана от конфликт.

Очаква се транзакцията да се радва на значително търсене от американски и европейски инвеститори, които се насочват към нововъзникващи пазари в търсене на висока доходност, каквато не могат да получат другаде.

Ирак има нужда от външно финансиране, за да покрие увеличаващия се бюджетен дефицит, равняващ се на около 21.44 млрд. долара за 2017 г. и дължащ се на ниските цени на петрола от 2014 г. и бавния темп на необходимите фискални реформи, според каталога на емисията

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?