Ирак търсил хирург от Москва да оперира Саддам?

Саддам Хюсеин даде висока оценка на иракските войски, които се сражаваха за южния град Ум Каср в телевизионно обръщение към иракския народ. То бе излъчено на видеозапис и предварително оповестено. Президентът на Ирак бе облечен във военна униформа. Той обеща на иракския народ бърза победа над американско-британските сили.

Според анализатора на Би Би Си Пол Рейнолдс, ключовите думи в обръщението са "Ум Каср" и те трябвало да внушат, че Саддам Хюсеин е жив и здрав и да разсеят съюзническата пропаганда за раняването на лидера още в първата нощ на атаката. Според данни на британските служби, обаче, има запис на телефонен разговор, в който от Ирак се иска помощ от Москва да изпрати хирург, който да оперира стомаха на ранения президент. Анализаторът на Би Би Си допуска, че тази реч на Саддам Хюсеин, в съчетание с излъчените от иракската телевизия кадри на американски военнопленници, може да ускори намеренията на съюзниците да ударят телевизията.

"Американските и британските войски напредват в задънена улица. Победата е близка", обяви иракският ръководител и призова иракските сили да нанесат удар "със сила и точност".

"Ние ще победим нашите врагове. Бог е заповядал ние да прережем гърлата на враговете си", каза още иракският президент. Той допълни, че тази победа ще донесе радост на приятелите на Ирак, а Бог е обещал подкрепата си.

Саддам Хюсеин обеща "живот в Рая" за отличилите се в битките. Той обяви, че "войските на агресорите" са подценили иракския народ и срещат героична съпротива. "Наше задължение е да бъдем горди с подвизите на героичните ни воини, сега агресията и несправедливостта са видими за всички. Мъчениците ще бъдат възнаградени с живот в Рая", заяви още той.

Хюсеин изброи имената на хора, отличили се в битка и добави: "Ние ще причиним възможно най-много болка на своите врагове, аз се гордея безгранично с вас".

Обръщението бе излъчено след появилите се информации, че Саддам е ранен още в първата нощ на ударите срещу Багдад в четвъртък.

Непосредствено след края на речта на иракския президент коментатори на Си Ен Ен заявиха, че това без съмнение е бил самият Саддам Хюсеин, като посочиха, че споменава събития от последните дни. - битките за Ум Касър. Франс прес обаче припомни, че иракският президент има няколко двойника и допълни, че няма яснота дали речта е била записана или излъчена на живо.

Телефонни разговори след първата бомбардировка срещу Багдад в четвъртък сутринта, подслушани от американското разузнаване, доказват, че иракският президент Саддам Хюсеин е бил тежко ранен. Това съобщава днес в. Вашингтон пост. Подслушани са разговори на жители на Багдад, живеещи в сгради, съседни на резиденцията на Саддам, бомбардирана в четвъртък. Те казали, че президентът бил откаран от линейка.

Неколкократно от началото на войната американски и британски представители твърдят, че Саддам и двамата му синове може да са били ранени по време на първата бомбардировка, без обаче да цитират източника на информацията.

Това е второто телевизионно обръщение на Саддам към иракския народ от началото на войната. То бе произнесено в момент, когато иракските войски оказаха силна съпротива на съюзническите сили, които напредват към Багдад.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?