Ирак започна офанзива срещу "Ислямска държава" до границата със Сирия

Ирак започна офанзива срещу "Ислямска държава" до границата със Сирия

Иракските правителствени сили започнаха във вторник настъпление срещу завзетия от джихадистката групировка "Ислямска държава" град Анна в западната провинция Анбар, близо до границата със Сирия, предадоха ТАСС и Франс прес, позовавайки се на правителствени източници.

"Пехотни части и подразделения от бронирани машини, подкрепяни от силите "Хашд аш Шааби" (обединение от племенни милиции – бел.ред.), започнаха настъпление за освобождаване от терористите от "Ислямска държава" на селищата Анна и Райхана, посочи в комюнике генерал Абдел Амир Ярала, оглавяващ Обединеното командване на операциите срещу ИД.

Операцията се разгръща по три оси от въоръжените сили, полицията и "Хашд аш Шааби", подкрепяни от самолети на ръководената от САЩ международна коалиция и хеликоптери на иракската армия, каза за АФП друг генерал, пожелал да остане анонимен.

Председателят на общинския съвет в Анна, Абдел Карим ал Ани, потвърди, че е предприета операция. Той каза, че силите за сигурност са проправили коридори, за да могат жителите да напуснат безопасно града.

Формирования на ИД масово напускат позициите си и бягат от Анна, съобщи телевизия "Ас Сумария", цитирайки представител на командването на иракските милиции в провинция Анбар. По данни на командването бойците от групировката се насочват към все още контролирания от ИД град Рауа, на 20-ина км от Анна.

Анна, който се намира на около 120 км западно от един от големите градове в Анбар, Рамади, е в ръцете на ИД от близо три години. В събота правителствените сили предприеха мащабна офанзива срещу позиции на екстремистите в провинцията. След като освободят Анна, а после и на Рауа, целта на иракските сили ще е град Каим - последното селище преди границата със сирийската провинция Дейр аз Зур.

Споделяне

Още от Свят