Иракчани демонстрираха срещу Моктада Садр

Готов съм да сложа край на всичко, ако окупационните сили официално поискат преговори, при условие че тези преговори бъдат справедливи и прозрачни, и че се проведат под патронажа на шиитските религиозни власти, пише в комюникето, подписано от лично от Садр.

По-рано във вторник около 1000 души преминаха в протестно шествие по улиците на Наджаф с искане Муктада Садр и последователите му да напуснат града. Когато колоната преминаваше покрай офиса на Садр, бойци от милициите му започнаха да стрелят във въздуха. До сблъсък не се стигна и шествието продължи без по-нататъшни инциденти.

Въоръжените отряди на Садр, известни като Армията на Махди, понесоха тежки загуби при последните сблъсъци в Багдад и други шиитски градове в Централен и Южен Ирак, припомня АФП.

Американските сили убиха 13 бойци на Садр

Американски войници са убили 13 бойци от Армията на Махди при боеве в иракския град Куфа през нощта, предаде Ройтрес.

Други 14 бойци били ранени и заловени при боевете около сгради, използвани от Армията на Махди, информират военни източници.

Американските сили започнаха мащабна офанзива в неделя за възстановяване на контрола върху свещения град Наджаф, който преди месец бе превзет от Садр и привържениците му.

Обстрел срещу полската база Лима, няма пострадали

Полската база Лима в иракския град Кербала бе обстрелвана малко след полунощ с миномет. Няма пострадали и разрушения, съобщи полски военен говорител, цитиран от Асошиейтед прес.

В телефонно интервю за агенцията, дадено от лагер Вавилон, майор Славомир Валенчиковски уточни, че срещу полската база са били изстреляни няколко снаряда. Патрулът, изпратен в посоката, откъдето била извършена атаката, установил, че нападателите вече са избягали.

В 3.30 часа местно време през нощта испаноезичен патрул е бил нападнат от засада близо до базата му в Диуания, каза още полският представител, но отказа да уточни националността на войниците. Срещу тях първо била хвърлена бомба, след това бил открит автоматичен огън. Войниците отвърнали на стрелбата и принудили нападателите си да избягат. Сред коалиционните сили няма пострадали.

В зоната под полско командване в Ирак са разположени контингенти на 23 страни. До 27 май от зоната, където се намира и българският батальон, трябва да се изтеглят испанските, хондураските и доминиканските войници. След това там ще останат около 7500 военнослужещи от многонационалните сили, отбелязва АП.

Още от Свят