Иракчани разкриват в тайни разпити злоупотреби на Саддам с "Петрол срещу храни"

Десетки бивши и настоящи иракски служители разкриват пред американски следователи нови доказателства, че Саддам Хюсеин е сключвал бизнес сделки по програмата на ООН "Петрол срещу храни", за да засили политическото си влияние чрез важни държави като Русия и съседни арабски страни.

Иракските служители, които били разпитвани извън Ирак заради собствената им сигурност, предоставили списък с чужди компании, фаворизирани от Саддам и главните му помощници за сключване на договори за внос на стоки по програмата. Те разкрили и съответен черен списък на компании, които тогавашният иракски лидер лишил от възможността да се включат в подобни сделки, казаха следователи от американския Конгрес пред АП.

Информацията за разследването бе допълнително засекретена, след като иракски служител, участвал в разследването за корупция в програмата, загина в края на юни при експлозия на кола бомба Няколко дни преди инцидента той разговарял с представители на Комисията за международни отношения към Камарата на представителите. Ихсан Карим, който ръководеше отдела за одит към министерството на финансите на Ирак, е бил разпитан в Аман на 21 май.

Разпитваните иракски служители помогнали на следователите да установят кои са иракските компании, които действали в чужбина за осигуряване на предполагаеми подкупи от чужди компании и улесняване на техния внос в Ирак, включително на военни стоки с двойна употреба.

Един от документите, известен като "списъкът с изключенията", представлява каталог на компании, които получили лично одобрение от Саддам и главните му помощници да заобикалят иракските правила за сключване на сделки. Списъкът съдържа стотици имена на фирми от над 20 страни. В него няма френски, китайски и американски компании. Повече от половината са руски (над 280) и саудитски (100) . Следователят, който разкри този документ пред АП, каза, че американският Конгрес може да не получи пълния списък.

Според друг следовател този документ е сходен със списъка с получатели на петролни ваучери, които главният оръжеен инспектор на САЩ Чарлз Дюлфър разкри в своя доклад по-рано този месец. Разликата обаче е, че тук става въпрос за стоки, внасяни по програмата "Петрол срещу храни". Освен това новите списъци на компании, фаворизирани и отхвърлени от иракското правителство, показват по-ясно как Саддам е манипулирал програмата.

"Досега се смяташе, че са били раздавани само ваучери за петрол, но благодарение на разкритията на служители от министерството на търговията разбираме, че тази практика е отишла още по-далеч", каза следователят, пожелал анонимност.

Компаниите от специалните списъци на Саддам получавали ваучери, които им давали предимство за сделки с хуманитарни стоки по програмата или предимство да бъдат посредници на компании, занимаващи се с внос на стоки.

Някои иракски служители потвърждават, че списъците били изготвени, за да бъдат възнаградени компании от страни, подкрепящи иракските политически цели и най-вече отменянето на санкциите на ООН, твърдят следователите.

"Списъкът с изключенията" бе предоставен от служител в иракското министерство на търговията и верността му бе потвърдена отделно от над десет настоящи и бивши иракски служители, казаха следователи.

Служителят казал пред следователи в Аман, че имената могли да бъдат включени в списъка от Саддам чрез секретаря му Абдел Хамуд, вицепрезидента Таха Рамадан или синовете на Саддам Удай и Кусай.

"Много чужди делегации, сред които бизнесмени и дори артисти, идваха в Багдад със самолет", казал служителят. "Те нарушаваха санкциите и разпространяваха пропаганда, а след това отиваха в министерството на търговията. Всеки, който се съгласеше на договор на определена цена, получаваше ваучер".

Друг служител обяснил, че Саддам и помощниците му понякога искали от чужди делегации да доведат известни хора на изкуството за забавления. Той твърди, че Саддам дал ваучери на известната египетска артистка Рагда, чиято снимка държал в спалнята си.

Иракски служители твърдят, че между 3000 и 4500 договори или между 10 и 15 процента от всички сделки за внос на стоки по програмата били давани на фирми от списъка. В него има много големи руски петролни компании, които се появиха в доклада на Дюлфър като получатели на петролни ваучери. Сред тях са Газпром, Лукойл и Татнефт.

Руски компании отричаха да са злоупотребявали с програмата "Петрол срещу храни". В списъка са и шепа съмнителни фирми от западни страни като Германия, Белгия, Кипър, Италия и Швейцария.

Над 250 компании фигурират в черния списък на Саддам, който бе получен от служител в иракското министерство на здравеопазването. В документите има подробности и за причините, поради които компаниите изгубили благосклонността на иракското правителство. Десетки от тях били обвинени, че имат връзки с "ционисткото формирование", израз, с който очевидно се визира Израел.

Договор на английски език, с който АП се сдоби от следователите, изисква от компаниите, получили договори от иракското правителство, да подпишат декларация, че няма да имат контакти с Израел.

Американските компании Джонсън и Джонсън, Хюлет-Пакард и Ели Лили са включени в черния списък именно заради по тази причина, а Аджилънт текнолоджис, която се отделя от Хюлет-Пакард, е обвинена от вицепрезидента Рамадан, че сменила името си от Хюлет-Пакард, "за да влезе в Израел".

Лукойл, за която се смята, че влязла в конфликт с Багдад заради отказа си да наруши санкциите, като започне да разработва петролно поле в Ирак, е единствената компания, която фигурира и в списъка с петролните ваучери, списъка с изключенията и черния списък. Тя влиза в черния списък през октомври 2002 г. През декември 2002 г. Ирак обявява отменянето на договор на стойност 3,7 милиарда долара с Лукойл за разработване на петролно поле.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?