Иракчани загинаха при атентат срещу полска база в Ирак

Най-малко 11 иракчани загинаха и десетки войници от коалиционните сили бяха ранени при самоубийствен атентат срещу полската база в Хила.

Говорител на коалицията съобщи, че сред загиналите има жени и деца, а броят на жертвите може да нарасне при спасителните операции сред останките от разрушенията.

Базата Кемп Чарли е била атакуван в 7.15 местно време с две превозни средства. Към лагера се доближил камион, натоварен с около 700 кг експлозиви, срещу него бил открит огън и той се е взривил пред базата, а вторият бил обстрелван, когато се доближил до загражденията и също избухнал. От взривовете била разрушена намираща се на около 300 метра жилищна сграда. Пострадали са жителите на съседните къщи - двама загинали и 30-ина ранени.

Сред ранените войници има 12 филипинци, 10 унгарци, 10 поляци и един американец.

Базата е атакувана около 7.15 местно време.

Полският генерал Миежислав Биениек определи нападението "добре координирана терористична атака".

Полша командва многонационална дивизия от около 9 500 войници в Ирак.

Базите на коалиционните сили са добре укрепени, но последната атака показва, че те са изложени на сериозни рискове, посочва кореспондентът на Би Би Си в Багдад.

Заслугите на монголските войници

Говорителят на Генералния щаб на полските въоръжени сили изтъкна заслугите на монголските войници, охранявали атакувана база в Хила, предаде ПАП.

"Заслужава да се обърне внимание на бързите и успешни действия на монголските войници, охраняващи базата, които откривайки огън по нападателите, са попречили на колите с експлозивите да влязат на нейна територия", каза говорителят на началника на Генералния щаб Зджислав Гнатовски.

САЩ увеличиха наградите за заловени бунтовници

В усилията си да спре насилието, водената от САЩ коалиция в Ирак обяви във вторник, че увеличава размера на паричните възнаграждения за залавянето на бунтовници, които атакуват коалиционни войници, иракски служители по сигурността и цивилни, които работят за коалицията, предаде Си Ен Ен.

Коалицията ще плати 1 милион долара за видни членове на "стратегическия черен списък", като тези лица присъстват в списъка на Пентагона с 55 -те най-издирвани иракчани.

В списъка с 32 имена влизат предполагаеми ръководители на ядра на съпротивата и бивши членове на партията Баас.

Начело в списъка е бившият високопоставен представител на Баас Мохамед Юнис ал Ахмад. Американските власти предполагат, че той ръководи бунтовнически ядра в различни части на страната.

200 000 долара е наградата за други 11 лица от бившия режим, които имат регионална значимост.

50 000 долара е наградата за член на всяко от 20-те местни терористични ядра.

Американският военен говорител ген. Марк Кимит каза, че съпротивата вероятно не се командва от единен център, а по-скоро е структурирана като редица ядра със слаба връзка помежду им.

Споделяне

Още от Свят