Иракчаните харесват живота си след падането на Саддам

Мнозинството от иракчаните смятат, че сега живеят по- добре, отколкото при режима на Саддам Хюсеин, сочат данните от национално проучване на общественото мнение в страната, поръчано от няколко медии по повод първата годишнина от инвазията.

Почти половината от запитаните - 49% - смятат, че инвазията, оглавявана от САЩ и Великобритания, е била правилна, в сравнение с 39 на сто, според които това е било грешка. Само 15 на сто искат чуждестранните войски незабавно да напуснат страната.

Данните показват още, че мнозинството от запитаните предпочитат да има силна централна власт, вместо федерация.

Подписаната миналата седмица конституция предвижда създаването на федерална система. Близо 48% от запитаните искат единна държава.

57 на сто от иракчаните смятат, че животът им се е подобрил след падането на Саддам Хюсеин, 19% са на мнение, че живеят по-зле, а според 23% няма разлика.

Иракчаните са оптимисти за бъдещето, като 71% смятат, че нещата се подобрят през идните години, 6% предвиждат, че ситуацията ще се влоши, а според 9% всичко ще си остане същото.

Иракчаните обаче се тревожат за условията в страната, като най - големите им притеснения са безработицата, сигурността, базисни услуги като електричеството.

"Позитивните нагласи, високите очаквания и оптимизмът са достатъчно впечатляващи, като мнозинството от хората казват, че живеят добре", коментира директорът на изследванията в Ей Би Си Джери Ленджър пред АП.

Очакванията обаче са свързани и с риск. Ако те не бъдат оправдани, може да има политически последици, добавя той.

Седем от всеки 10 души казват, че намирането на работа е трудно, почти толкова се оплакват от проблеми с електричеството. Приблизително три четвърти обаче са доволни от местните училища.

Най-големият проблем е сигурността, според две трети от анкетираните. Този приоритет стои високо над останалите.

Почти половината от запитаните са против присъствието на коалиционните сили, но много малко са на мнение, че те трябва да си отидат веднага. Според някои войските трябва да останат до създаването на иракско правителство, а според други - до възстановяването на сигурността.

Само 25% казват, че имат доверие за това, че коалиционните сили отговарят на нуждите на страната. 70% е доверието в иракските религиозни лидери; 68% - в местната полиция; 56% - в новата иракска армия.

Процентът на онези, които желаят Ирак да има "един силен иракски лидер" са нараснали от 27% през ноември до 47% сега.

В отговор на въпрос от какво се нуждае Ирак в следващите 5 години, повечето отговарят - от демокрация в страната (42%), следвана от "един силен лидер" (35%).

Проучването беше проведено от Оксфорския международен институт за проучвания по поръчка на американската корпорация Ей Би Си нюз, британската Би Би Си, германската А Ер Де и японската Ен Ейч Кей.

Проучването е проведено чрез интервюта на 2 737 души от 9 до 28 февруари в Ирак, статистическата грешка е плюс минус два процентни пункта.

Споделяне

Още от Свят