Иракчаните се опасяват, че напрежението между САЩ и Иран засенчва техните протести

Иракчаните се опасяват, че напрежението между САЩ и Иран засенчва техните протести

Младите иракчани, които направляват протестите с настояване за дълбоки политически реформи, се опасяват, че конфликтът между САЩ и Иран, който отчасти се разиграва на територията на Ирак, погубва техния импулс. Още преди атаката на САЩ с дрон, при която бе убит ген. Касем Солеймани, четиримесечните протести срещу корупцията във властта, лошите комунални услуги и нарастващата иранска намеса в държавните дела бяха спъвани от вътрешни разделения.

Насилствените мерки на силите за сигурност изостриха напрежението, което доведе до стотици убити и хиляди ранени, както и до целенасочени убийства на симпатизанти.

И в бурните последици от удара с дрон, с който бе убит и командирът на иракската милиция Абу Махди ал Мухандис, осуетяването на нова война в Ирак стана водеща задача на държавни представители, които отчаяно се опитваха да възпрат враждата между Вашингтон и Техеран.

"Страхуваме се, че въстанието е забравено и управляващите се съсредоточават върху неща, които не искаме, които не са наша цел", каза Нур, активист от багдадския площад "Тахрир".

Той пожела да бъде цитиран само със собственото си име, опасявайки се от репресии, също като всички интервюирани в този репортаж.

"От друга страна се опитваме да запазим спокойствие и да задържим хората на улицата, за да покажем, че не сме нито с американците, нито с иранците. Ние сме с Ирак", каза той.

Има обнадеждаващи сигнали за успокояване на обстановката, тъй като Иран и САЩ сякаш дадоха заден ход - поне за кратък период, - след като Техеран отмъсти за убийството на Солеймани с ракетен обстрел срещу две иракски бази с американски войници. Никой не бе сериозно ранен, а Иран неочаквано бе принуден да смени предавката, за да се справи с последиците от свалянето на украинския самолет, пълен с иранци.

Независимо от това въпросът с изтеглянето на американските войници в отговор на атаката и убийството на Солеймани минути след приземяването му на багдадското летище монополизира иракската политика, а временният премиер Адел Абдел Махди открито призова за тяхното изгонване. "Всички се занимават с Америка и Иран, но ние все още сме изложени на нападения по улиците", каза Заид, протестиращ в Багдад.

"Сега станахме лесна мишена за милициите; те могат да ни вредят, защото никой не им обръща внимание", добави той.

Отхвърлянето на иранското влияние върху иракските държавни дела бе ключов компонент от протестното движение. И демонстрантите се боят, че когато напрежението между между Техеран и Вашингтон отслабне, подкрепяните от Иран милиции ще се обърнат срещу тях за разплата.

Протестите започнаха на 1 октомври, когато хиляди излязоха по улиците на Багдад и в населявания предимно от шиити юг на страната. Оттогава са убити около 500 души, повечето от които простреляни от силите за сигурност, използвали също сълзотворен газ, за да разпръснат тълпите.

Въпреки че на протестите в петък из страната излязоха хиляди, броят им беше под очакваното. В добавка към опасенията, двама местни журналисти, известни с отразяването на антиправителствените протести, бяха намерени застреляни в кола, паркирана край полицейски участък в Басра. Още хора бяха ранени в сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност в южния град Кербала в събота, когато полицията стрела по тълпата.

"Със сигурност сега протестиращите са много по-уплашени, отколкото бяха преди няколко седмици, но същевременно те искат да отстояват своето", каза Руба Али Хасан, изследовател от университета "Йорк" в Торонто.

"Те имаха толкова голям импулс в продължение на три и повече месеца и сега има големи опасения, че този импулс може да замре. Хората се опитват да покажат голяма подкрепа и да гарантират, че протестиращите все още могат да вървят напред, но за съжаление те са на нестабилна почва", добави той.

Сред протестиращите нараства безпокойството, че подкрепяните от Иран милиции се възползват от отказа на някои демонстранти да скърбят за Солеймани като оправдание да ги нападат. В резултат тази атаки подклаждат различията в мненията за Солеймани, задълбочават разделенията сред демонстрантите и ги отклоняват от първоначалните им намерения.

Например в южния град Насирия протестиращи отказаха да допуснат на площада, където имаха палатков лагер, символична траурна процесия за иранския генерал. Избухна насилие и най-малко един демонстрант беше убит и трима бяха ранени, когато подкрепяна от Иран милиция стреля по тълпите. След това демонстрантите подпалиха централата на Силите за народна мобилизация - организация обединяваща множество милиции, която е част от иракските сили за сигурност.

"Политически партии и милиции се опитваха да всеят раздори сред демонстрантите на площада в центъра на Насирия и те се възползваха от разногласията между протестиращите", каза демонстрантът Али от града. "Опасяваме се, че емоциите заради неговата смърт ще изместят истинските цели на протеста", добави той.

Събитията в Насирия стреснаха протестиращите на багдадския площад "Тахрир", епицентър на движението, които се опасяват от подобни нападения, казаха няколко активисти. След смъртта на Солеймани организаторите на протестите се стараят да привлекат отново вниманието върху своето движение. С тази цел те направиха миналата седмица изявление, че целите са непроменени, казаха трима активисти.

Начело в техния списък е да не се допусне Абдел Махди, който оглавява временно правителство след оставката на кабинета през декември, да бъде отново назначен за премиер, каквото според подозренията на мнозина е желанието на политическите елити.

"Всички новини са за Америка и Иран и елитите се опитват да накарат хората да забравят за протестите в Ирак и за нашия стремеж за промяна, а ние не искаме това", каза протестиращият Нур и добавя: "Опитваме се за бъдем спокойни и да проучваме какво става наоколо. Казваме на всички: останете с Ирак. Това не е наша война".

По БТА. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят