Иракчаните стават все по-песимистични за бъдещето на страната си

Иракчаните стават все по-песимистични за бъдещето на страната си и не са доволни от живота, който водят, показват данните от проучването, изготвено от ББС и телевизия АБС, което бе оповестено в понеделник.

В изследването на общественото мнение са участвали 2000 иракчани, а интервютата са направени между 25 февруари и 5 март от "Ди-3 системс" - група за проучване на общественото мнение, специализирана в конфликтни райони.

Около 40% от хората харесват живота, който водят, което е с 30% по-малко отпреди две години, посочва ББС.

Въпреки ежедневните случаи на насилие, мнозинството от анкетираните смятат, че в страната не се води гражданска война.  

Иракчаните не желаят да видят страната си разделена по верски признак, показва проучването. Близо 60% искат Ирак да остане обединена държава.

В Ирак обаче има все по-голяма поляризация между сунити и шиити, като сунитите са по-песимистично настроени, коментира ББС. Песимизмът е най-силен в Централен Ирак, включително в Багдад, където сунитите са най-много.

Верските различия са най-силно изразени в отношението към убийството на Саддам Хюсеин. Интервюираните сунити смятат начина на екзекутиране на Саддам Хюсеин за неправилен, тъй като това не спомага за помирението. Шиитите поддържат обратната гледна точка.

Изследването показва и противоположни позиции за ролята на САЩ и международните сили за сигурност. Само една пета от иракчаните имат доверие във войските на САЩ и на коалиционните сили, а половината иракчани оправдават американските атаки. 86% от анкетираните се боят, че член на домакинството им може да стане жертва на насилие.

Според 35% от иракчаните международните войски трябва да напуснат страната веднага, а 63% посочват, че това трябва да стане, след като бъде подобрена сигурността в страната.

Споделяне

Още от Свят