Иракска групировка отвлече шестима шофьори

Неизвестна досега иракска групировка съобщи, че е взела шестима заложници и ще започне да ги убива, ако техните кувейтски работодатели не се изтеглят от страната.

Групировката, самоопределяща се като "Носители на черните знамена", обявява за отвличането на шест шофьори на камиони - трима индийци, двама кенийци и един египтянин.

Групировката казва, че всички, които сътрудничат на "американските каубойски окупатори", ще се изправят пред "пламъците на муджахидините".

"Ето ги отново превозващи стоки, оръжия и военно оборудване, подкрепящи армията на САЩ", се посочва в изявлението.

Групировката е дала ултиматум на компанията - работодател на задържаните мъже да изпълни исканията до сряда вечерта. Името на компанията все още не е известно.

Изявлението със заплахата бе изпратено до информационните агенции и излъчено на видеозапис по телевизия Ал Арабия.

То идва ден след като друга въоръжена групировка в Ирак освободи филипинския шофьор Анхело де ла Круз, тъй като страната му прие искането за изтегляне на военния контингент.

Групировката заплаши да обезглавява по един заложник на всеки 72 часа, ако компанията не напусне страната. Тя също така призова Индия, Кения и Египет - никоя от които няма войски в Ирак - да изтеглят своите войници.

На снимката на АП се виждат шестимата заложници, изправени зад трима седнали, маскирани и въоръжени мъже. Единият от заложниците държи списък с имената на седем души - шестима от тях се счита, че са взети за заложници. В списъка се посочват имената им, националността им, номерата на паспортите им и регистрационните номера на камионите, които са управлявали.

Посолството на Египет в Багдад потвърди, че египетски шофьор на камион, чието име е Мохамед Али, е отвлечен в Ирак от групировка, наричаща се "Черни флагове", предаде АФП. Това е почти 48 часа, след като първият египетски заложник беше освободен, коментира агенцията.

Похитителите на египетския заложник поискаха за освобождаването му откуп от 1 млн. долара. Собственикът на саудитската фирма, за която е работел отвлеченият египтянин Саид Мохамед Саид ал Гарбауи, заяви, че неизвестни са се обаждали няколко пъти по телефона да искат пари, но той нямал 1 млн. долара за откуп.

В изявлението на компанията, излъчено от катарската телевизия Ал Джазира, беше посочено, че за да бъде спасен животът на заложника, още на 14 юли е изтеглила всичките си транспортни средства от Ирак.

Главата на екзекутиран американец открита в Саудитска Арабия

Същевременно саудитските служби за сигурност откриха главата на екзекутирания американски заложник Пол Джонсън при провеждане на мащабна операция, съобщи саудитското вътрешно министерство. Главата е открита във фризер във вила, където също са били намерени оръжие и боеприпаси.

49-годишият Джонсън беше отвлечен и убит в Саудитска Арабия миналия месец.

Споделяне

Още от Свят