Иракската армия е поела контрола върху редица обекти в провинция Киркук

Иракската армия е поела контрола върху редица обекти в провинция Киркук

Иракските правителствени сили продължиха в нощта срещу понеделник настъплението си в провинция Киркук и заявиха, че са отвоювали пътища и инфраструктурни обекти от кюрдските отряди пешмерга, съобщи Франс прес.

Според комюнике на командващите по време на "операцията за възстановяване на стабилността" в провинцията, която си оспорват централното правителство и автономен Кюрдистан, силите на Багдад са поели контрола над местни мостове и магистрали, както и над индустриалната зона югозападно от град Киркук.

Сред отвоюваните обекти военните сочат още разработвано газово находище, полицейски участък, електроцентрала и рафинерия край нея.

Иракските сили продължават да напредват в провинцията, уверява командването на операцията, целяща Багдад да си върне петролните находища, държани в момента от кюрдите.

По данни на армейската пресслужба, цитирана от телевизия "Скай нюз - Арабия", военните са блокирали няколко от магистралите, водещи към град Киркук.

Тази нощ бе съобщено, че премиерът на Ирак Хайдер ал Абади е издал заповед на въоръжените сили да възстановят сигурността в Киркук в сътрудничество с местните жители и пешмергите.

По-рано той бе заявил, че контролът върху спорните територии между основната част от страната и Иракски Кюрдистан ще се осъществява съвместно от федерални и местни сили под ръководството на Багдад, напомня агенцията.

Междувременно Пентагонът призова Ирак и кюрдските сили "да избягват действия, ескалиращи напрежението" и да започнат диалог за решаване на разногласията си, съобщи Ройтерс.

"Противопоставяме се на насилие от всяка от страните и ги приканваме да не прибягват до дестабилизиращи действия, които да ги отклонят от битката срещу ИДИЛ и да подкопаят още повече стабилността в Ирак", заяви говорителката на Пентагона Лаура Сийл.

Тя направи коментара по повод съобщенията на иракската държавна телевизия, че иракските войски са установили контрол над части на богатия на петрол Киркук без съпротива от кюрдските милиции пешмерга.

"Ние продължаваме да подкрепяме единен Ирак", каза говорителката. "Диалогът остава най-добрият вариант за потушаване на напрежението и за решаване на разногласията в съответствие с иракската конституция."

Говорителката на Пентагона призова също всички играчи в региона да се съсредоточат към общата заплаха - "Ислямска държава".

Иракските и кюрдските сили се обучават и въоръжават от САЩ, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят