Иракската армия се адаптира, за да пречупи отбраната на "Ислямска държава"

Иракската армия се адаптира, за да пречупи отбраната на "Ислямска държава"

Извличайки опит от битките за Рамади, Тикрит или Синджар, американските инструктори адаптират обучението на иракските военни, за да ги подготвят по-добре за бъдещи офанзиви срещу бастионите на групировката "Ислямска държава", съобщава в петък агенция Франс прес.

Джихадистите осеяха големи зони под техен контрол в Ирак с всякакъв род клопки, сред които самоделни взривни устройства, което свидетелства за тоталната война, която те водят срещу редовната иракска армия и нейните и нейните съюзници.

Хиляди мини и взривни устройства бяха разпръснати от ИД по улиците и в сградите на Рамади, за да спрат офанзивата на иракските правителствени сили, довела до връщането на контрола върху този западен иракски град в края на декември.

Обучението на военните вече се основава на уроци, извлечени от битките в Рамади, Тикрит, Синджар и Байджи, обяснява пред агенцията генерал Шон Макфарланд, командващ международната коалиция, сражаваща се срещу ИД. Той разказва това по време на открити за представители на пресата учения в Бесмая, близо до Багдад. Тези учения бяха последните след двумесечна подготовка на две бригади - 71-а и 72-а - от инструктори, главно испанци, изпратени от страните от коалицията, оглавявана от САЩ.

На полигона, с минометна стрелба, разполагане на устройства за обезвреждане на мини и на булдозери се отваряха пробойни във вражеската отбрана, докато войници напредваха с бронетранспортьорите си.

Военните по-специално използваха ефикасно средство за неутрализиране на взривните устройства - американската система APOBS (съкратено от английското Система за отстраняване на противопехотни препятствия).

"Методите, които се преподават тук, са плод на всичко, което научихме в Рамади", подчертава генерал Джеймс Лиърмонт, заместник-командващ коалиционните сили в Ирак. Тъй като "джихадистите превърнаха този град в огромно минно поле", принуждавайки правителствените сили да напредват бавно и с изключителна предпазливост.

За обезвреждането на тези експлозиви, присъствието на инженери е задължително. Но "вие не можете да ги оставите сами на фронта, защото те са уязвими", уточнява генерал Лиърмонт.

ИД непрекъснато усъвършенства стратегията си пред последните месеци, преминавайки от тактики за водене на партизанска война към методи, сходни на тези на редовната армия, смятат офицери.

"Те се сражават основно като конвенционалните сили", благодарение на многото военно оборудване, което са пленили от армията, подчертава генерал Макфарланд.

Именно поради това коалицията трябваше да подобри обучението на иракските войници, чиято некомпетентност беше илюстрирана с разгрома им през 2014 г. "Досега се концентрирахме върху основните техники като например стрелбата, но вече преминахме към по-висш стадий, уточнява генерал Лиърмонт.

Говорителят на международната коалиция, полковник Стивън Уорън неотдавна заяви, че иракската армия се нуждае от стотици западни военни инструктори, за да обучи "повече бригади" на "повече специалности".

"Това наистина е следващият етап към създаването на бойна мощ, необходима за освобождаването на Мосул", завладян от джихадистите през юни 2014 г., добави той.

Темата ще бъде в центъра на дискусиите на заседание на министрите на отбраната на 26-те страни и на иракското правителство, предвидена за 11 февруари в Брюксел. Съединените щати вече са разположили около 3500 военни в Ирак, за да съветват местните военни.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?