Иракската армия струпва хиляди военнослужещи за операция за връщане на Мосул

Иракската армия струпва хиляди военнослужещи за операция за връщане на Мосул

Ирак разполага хиляди военнослужещи в база в северната част на страната с цел започване на операция за връщане на контрола върху Мосул, втория по големина град в Ирак, който е в ръцете на "Ислямска държава" от юни 2014 г., предаде Франс прес.

Военни части са започнали да пристигат в базата край град Махмур. Засега там са пристигнали три бригади, но в бъдеще тя може да приеме 4500 военнослужещи, заяви иракски генерал. Той поясни, че в операцията ще участват също и 15-а и 16-а дивизия на иракските въоръжени сили.

Първата цел на операцията ще бъде пресичане на пътищата за снабдяване на джихадистите между Мосул и други зони в Ирак, като Хауиджа или Байджи, поясни пожелалият да запази анонимност генерал. Махмур е на около 70 километра югоизточно от Мосул.

Според кюрдски представител повечето военни, изпращани в района на Мосул, са от кюрдски произход. Те се разполагат там със съгласието на властите на автономния район Иракски Кюрдистан. В базата в Махмур ще бъдат разположени и военни самолети.

Иракският министър на отбраната Халед ал Обейди съобщи, че в операцията по освобождаване на Мосул правителствените сили ще прилагат нова тактика и ще използват нови видове оръжия, които според него ще бъдат пълна изненада за терористите от ИД.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?