Иракската армия завърши операцията по връщане на контролираните от кюрдите райони

Иракският премиер Хайдер ал Абади

Иракската армия завърши операцията си по връщане на територии, контролирани от кюрдските милиции пешмерга, и обяви, че тя е минала успешно, предаде Франс прес.

Акцията в Северен Ирак продължи две денонощия. Командването на операцията съобщи в комюнике, че иракските правителствени сили са установили контрол над спорните зони в три провинции, които загубиха преди три години.

Тези територии бяха превзети от джихадистката групировка "Ислямска държава" през 2014 г., а впоследствие отвоювани от нея от кюрдските милиции. През последните 48 часа пешмергите предадоха на централните иракски власти тези зони в провинциите Киркук, Нинава и Дияла.

Операцията бе предприета, след като на 25 септември в кюрдския автономен регион в Северен Ирак бе организиран референдум за независимост, обявен от федералното правителство за противоконституционен. Огромното мнозинство от участниците в допитването, 92 процента, очаквано се обявиха за превръщане на Иракски Кюрдистан в независима държава.

Иракският премиер Хайдер ал Абади поиска референдумът да бъде анулиран, но призивът му бе отхвърлен от кюрдския регионален лидер Масуд Барзани. Това предизвика намесата на иракските правителствени сили, които превзеха петролните находища в спорните зони и така лишиха Иракски Кюрдистан от ключови ресурси.

 

Иракският премиер заяви във вторник, че референдумът за независимост "вече е минало", и призова за диалог с кюрдите. Той иска "национално партньорство с основа конституцията". Според нея трите най-северни провинции на Ирак са обособени като автономен регион под кюрдско управление. В изказването си иракският премиер заяви още, че няма да започва гражданска война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?