Иракската авиация извърши удари позиции на "Ислямска държава" в Сирия

Иракската авиация извърши удари позиции на "Ислямска държава" в Сирия

Иракските военновъздушни сили нанесоха смъртоносни удари по позиции на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, съобщи канцеларията на иракския премиер Хайдер ал Абади, цитирана от Франс прес в четвъртък.

В комюнике канцеларията на премиера посочи, че "ударите срещу бандите на ДАЕШ (акронима за ИД на арабски) са извършени заради опасността, която те представляват за иракската територия и по нареждане на министър-председателя", който е главнокомандващ въоръжените сили.

Иракските въздушни удари са нанесени в координация с правителството на сирийския президент Башар ал Асад, заяви за Ройтерс иракски военен говорител. Иракски изтребители Ф-16 пресякоха границата и нанесоха удари в Сирия, каза той.

На видеозапис, разпространен от иракските ВВС, се виждат два изтребителя Ф-16 в акция.

"Тези нападения показват растящата способност на въоръжените ни сили да преследват и ликвидират терористите. Действайки по този начин, нашите сили спасяват живота на хора и провалят плановете на ДАЕШ", посочва комюникето от премиерската канцелария, без да поясни в коя част на Сирия са нанесени ударите.

"Тези рейдове ще спомогнат за ускоряване на края на ДАЕШ в района, след като приключихме военно с тях в Ирак", допълва комюникето.

По-рано този месец премиерът Абади заяви, че Ирак ще вземе всички необходими мерки, ако бъде застрашена сигурността му.

През декември миналата година Абади провъзгласи победа над ИД след тригодишни боеве, но в някои пустинни райони близо до иракско-сирийската граница все още има джихадистки убежища, а бойци от ИД продължават да организират засади, да извършват убийства и бомбени атентати в Ирак.

Иракската авиация вече е нанасяла ограничени удари срещу ИД в Сирия, припомня АФП.

Сега Багдад е в добри отношения с Иран и Русия - основните поддръжници на Асад в седемгодишната гражданска война в Сирия, а се ползва със силна подкрепа и от оглавената от САЩ коалиция.

Споделяне

Още от Свят