Иракската опозиция обмисля следвоенното управление

В град Салахедин в северен Ирак започна конференция на лидерите на иракската опозиция, в която участва специалният представител на американската администрация Залмай Халилзад, предадоха ИТАР-ТАСС и АФП.

Участниците в създадения през декември м.г. в Лондон "Комитет 75" имат намерение да създадат ефективен координационен орган, който да осъществява връзка между опозиционните групировки и да поеме управлението на Ирак след свалянето от власт на Саддам Хюсеин.

При откриването на конференцията председателят на Демократическата партия на Кюрдистан Масуд Барзани прикани към единство иракските патриоти. Той се изказа против намеса във вътрешните работи на Ирак и отбеляза, че иракчаните трябва да поемат съдбата си в свои ръце.

Надявам се, че тази среща ще постави началото на общите действия на иракската опозиция, които да доведат до създаването на федерален, демократичен и единен Ирак, подчерта Барзани. Той отбеляза, че кюрдите се отнасят положително към действията в подкрепа на иракския народ, но не и към тези, които ще предизвикат нестабилност в Турция.

Специалният представител на американския президент Джордж Буш Залмай Халилзад увери иракските опозиционери, че САЩ нямат никакво намерение да управляват Ирак. Иракският народ трябва да може да се самоуправлява възможно най-скоро, изтъкна Халилзад.

Лидерът на Иракския национален конгрес Ахмед Шалаби отбеляза, че вакуум и липса на демократичен процес в Ирак ще предизвикат хаос. Ние искаме създаването на суверенен и федерален Ирак и молим САЩ да ни помогнат, а не да ни пречат, изтъкна Шалаби.

© Copyright Mediapool

Още от Свят