Иракската опозиция смята, че Яхия Махди изнася архива на посолството

Журналистът Мохамед Халаф от Движението за гражданско общество в Ирак призова ръководството на иракското посолство в София да допусне хора от движението в посолството, за да запазят архива.

Представителите на движението имат опасения, че архивът може да бъде изнесен или унищожен. Според Халаф сред документите има такива, които уличават Саддам Хюсеин в различни престъпления, документи на иракското разузнаване, както и списъци на хора, на които посолството е плащало.

Като свидетели на запазването на архива Халаф покани представители на Министерството на външните работи и на Съвета на арабските посланици в София. Не искаме да правим нищо извън закона или да поставяме българските власти в деликатно положение, заяви Халаф пред БНР.

Представителите на иракската опозиция искат да разберат и каква е ролята на посолството в събитията на Балканите през последното десетилетие. Преди седмица те поискаха от външния министър Паси да екстрадира иракския посланик, който, според тях, е заплаха както за сигурността на иракската опозиция в България, така и за България.

Междувременно и.д. посланикът на Ирак у нас Яхия Махди заяви пред БНТ, че не смята да напуска страната, а премиерът Сакскобургготски обяви в парламента, че САЩ не се подали ново искане за екстрадиране на иракското посолство.

По думите на Яхия Махди посолството работи нормално и няма да бъде затворено, въпреки че дипломатите му тук нямат никаква връзка с Министерството на външните работи в Багдад. "Ще напусна България само ако има такова решение на българското Външно министерство и на министър Соломон Паси", каза Яхия Махди.

Симеон Сакскобургготски опроверга информациите, че е постъпило ново искане на САЩ до България за закриване на посолството на Ирак и за екстрадиране на иракския посланик. Вчера се видях с посланика на САЩ Джеймс Пардю и той не сподели нищо подобно, съобщи премиерът в кулоарите на парламента.

Попитан дали трябва да има преразглеждане на българската позиция във връзка с екстрадирането на посланика, той заяви, че би трябвало да се действа последователно, още повече сега, когато вече режимът в Багдад е паднал. В отговор на въпрос дали е легитимен посланикът на Ирак, Симеон премиерът каза, че това са теми, в които не иска да влезе и може би Багдад трябва да прецени.

От Външно министерство съобщиха, че бъдещето на официалните българо-иракски отношения ще се определи от формирането на нова иракска администрация и в зависимост от това дали тази администрация ще отговаря на общоприетите от международното право норми за признаването ѝ от международната общност, включително и от България.

Българската дипломатическа мисия в Ирак бе евакуирана преди началото на войната.

България и останалите държави, които имат дипломатически отношения с Ирак, не ги прекъснаха при започването на военните действия. В този смисъл няма основания посолството на друга държава да представлява интересите на българската държава в Ирак, се посочва още в съобщението на МВнР.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?