Иракската полиция обкръжи офиса на Ахмад Чалаби в Рамади

Иракската полиция е обкръжила офиса на члена на Преходния управляващ съвет в Ирак шиита Ахмад Чалаби в сунитския град Рамади (100 км западно от Багдад), съобщи член на партията му Иракски национален конгрес, цитиран от Франс прес.

Операцията се ръководи от офицер от полицията на бившия режим.

"Няма да приемем бивши баасисти да повтарят престъпленията си", обяви по този повод членът на ИНК Митал ал Алуси. Той изтъкна, че операцията е част от битката срещу партията и нейния лидер Ахмад Чалаби, водена от хора, които не желаят доброто на Ирак.

"Така става, когато бившите баасисти са оставени в полицията", добави Алуси и уточни, че офисът в Рамади е предоставен на ИНК от губернатора на града.

На 21 май иракската полиция и американската армия претърсиха офисите и дома на Чалаби в Багдад. Полицията конфискува документи и компютри на Чалаби и на ИНК.

Чалаби е бивше протеже на Пентагона. След обиска отношенията му с коалицията и иракския вътрешен министър Самир Сумайди се влошиха. Чалаби обвини Сумайди, че е изгонил шиити от висши полицейски постове и ги е заменил с бивши баасисти.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?