Иракската телевизия възобнови излъчването си след бомбардировка

Съюзническите сили удариха с крилати ракети рано тази сутрин иракската държавна телевизия, съобщиха информационните агенции.

В ранните часове тази сутрин, след като пустинната буря утихна, въздушните удари над Багдад бяха подновени с атака срещу държавната телевизия и комуникации на режима на Саддам. Малко след това държавната иракска сателитна телевизия прекъсна 24-часовата си програма, но по-късно излъчването на сигнала беше подновено.

Би Би Си съобщава, че иракските власти смятат телевизията за най-силното пропагандно средство, поради което най-вероятно имат дублиращи мощности за излъчване на сигнала.

Мощни експлозии разтърсиха центъра, където се намира сградата на телевизията. Бомбардировката започна призори и продължава вече няколко часа. Използвайки ракети Томахоук и прецизни бомби съюзниците са атакували държавните комуникационни и сателитни центрове в различни части на Багдад. Иракската противовъздушна отбрана не е активна, не са се задействали и сирените, съобщава Ройтерс.

Говорител на Пентагона потвърди, че съюзниците са атакували телевизията в Багдад, която от началото на войната се използва от иракските ръководители за пропаганда и дезинформация. Ройтерс отбелязва, че ударите целят намаляване на контрола на Саддам Хюсеин над страната.

Вашингтон набеляза телевизията като потенциална военна цел, след като тя излъчи кадри с пленени американски войници, които бяха определени от американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд като нарушение на Женевските конвенции.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл предупреди, че бомбардировката на иракската телевизия от съюзническите сили, водени от САЩ, е нарушение на Женевската конвенция за водене на война.

"Бомбардирането на телевизията, само защото е използвана за целите на пропагандата, не може да бъде прието. Телевизията е граждански обект и е под закрилата на международното право" се казва в изявление на Амнести интернешънъл, цитирано от Би Би Си.

Вчера хакери атакуваха уеб-сайта на катарската сателитна телевизия Ал Джазира, която отблизо следи бойните действия в Ирак и го извадиха от строя, съобщи Асошиейтед прес.

Най-силно увредена е стартираната в понеделник страница на английски, на която бяха показани снимки с труповете на убити американски войници.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?