Иракски аятолах призова за по-голямо участие на местните общности в сигурността

Най-високопоставеният шиитски духовник в Ирак аятолах Али Систани отправи призив за по-голямо участие на местните общности в проблемите на сигурността, съобщи Би Би Си.

Аятолах Систани направи декларация по повод атентата с камион-бомба в петък в свещения за шиитите град Наджаф, при който загинаха над 100 души, включително друг висш духовник - аятолах Мохамед Бакр ал Хаким.

Аятолах Систани обвини водените от САЩ сили за липсата на сигурност и увеличаването на престъпността в Ирак. Той обаче се въздържа да призове за изтеглянето на чуждестранните сили.

Специалист на ББС по Средния изток посочва, че аятолах Систани има многобройни почитатели сред практикуващите шиити и умерените му възгледи са приемани добре в коалицията, но атентатът в Наджаф е нанесъл тежък удар върху отношенията със Запада.

Декларацията на аятолах Систани бе направена в момент, когато десетки хиляди шиити демонстрираха в Багдад и други градове, изразявайки скръб и гняв от атентата. Докато траурната процесия с ковчега на аятолах ал Хаким преминаваше през Багдад, мнозина демонстранти настояваха за отмъщение.

В понеделник траурната процесия се отправя за друг свещен град - Кербала, където е на лагер българският контингент в Ирак. Във вторник процесията ще се върне в Наджаф, където аятолахът ще бъде погребан.

Бомбеният атентат в петък миналата седмица бе най-сериозният инцидент в Ирак след края на войната и е повод за нови обвинения, че американските и британските войски не могат да гарантират сигурността в страната.

Би Би Си предаде още, че американското Федерално бюро за разследване изпраща свои агенти в Наджаф, за да установят има ли прилики между атентата в петък и взривовете по-рано в щаб-квартирата на ООН и в йорданското посолство в Багдад.

ФБР обяви, че ще се опита да вземе проби от експлозивите, използвани в Наджаф, за анализ и сравнение с тези, приложени при атентатите в Багдад.

Коалиционен говорител посочи, че ФБР не се е намесило веднага след атентата с оглед на статута на Наджаф като свещен град, но молба за помощ е била получена от местния иракски администратор.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?