Иракски елитни сили подновиха настъплението в град Мосул

Иракски елитни сили подновиха настъплението в град Мосул
Иракските елитни сили подновиха днес настъплението в град Мосул, последния бастион на групировката "Ислямска държава" в Ирак, докато в Сирия бойци, подкрепяни от САЩ, продължават да напредват към град Ракка - другата крепост на джихадистите, съобщи Франс прес.
 
Изправени пред ожесточена съпротива от страна на ИД при навлизането им преди седмица в източните квартали на Мосул, иракските части за борба с тероризма решиха да укрепят позициите си по периферията преди да продължат настъплението си.
 
"Силите ни предприеха атака срещу Арбаджия. В момента се водят боеве", заяви един от командващите антитерористичните сили, имайки предвид източен квартал на града. "Боевете се разразиха след няколко спокойни дни", уточни той.
 
Според друг от командирите на елитните сили първата линия от сгради в Арбаджия са завзети. Иракските сили приближават Каркукли, друг квартал в Източен Мосул, но същински щурм още не е предприет.
 
Освен самоубийствените нападения, коли бомби и множество скрити в жилищни и други сгради експлозиви, ИД е изградила широка мрежа от подземни тунели, които ѝ дават възможност да води ожесточена партизанска война. По американски оценки в Мосул има между 3000 и 5000 джихадисти. Главатарят на групировката Абу Бакр ал Багдади призова бойците си да си бият докрай.
 
От 17 октомври, когато иракските сили, подкрепени от международна антиджихадистка коалиция, започнаха масирана офанзива за отвоюване на Мосул, единствено иракските елитни сили успяват да проникнат в града.
 
На север и на изток от Мосул кюрдските бойци пешмерга завзеха няколко града и села, включително Башика и Бартала - най-големия християнски град в Ирак, затягайки примката. Според изявленията на иракския премиер Хайдер ал Абади крюдите не би трябвало да влизат в града.
 
На юг иракската армия също напредва и е близо до античния град Нимруд, на 30-ина км от Мосул.
 
На западния фронт коалиция от милиции, предимно шиитски, също воят боеве с ИД, най-вече, за да прекъснат снабдителната артерия, свързваща джихадистите с Ракка - тяхната "столица" в съседна Сирия. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?