Иракски представители са против плановете на САЩ да върнат на работа членове на БААС

Американските планове бивши членове на партията Баас да бъдат допуснати в новото управление на Ирак ще създадат големи проблеми на правителство, заяви членът на Преходния управляващ съвет Ахмад Чалаби, цитиран от Ройтерс. "Все едно нацистите да бяха допуснати да управляват Германия след Втората световна война", каза той.

Неговото изявление е по повод обявените от американската администрация намерения хиляди бивши държавни служители в Ирак, които загубиха работата си след свалянето от власт на Саддам Хюсеин, да получат възможност да заемат отново длъжностите си.

Говорител на Белия дом заяви, че бивши високопоставени членове на партията БААС на Саддам Хюсеин ще могат да вземат участие във временното правителство, което ще бъде съставено от ООН.

Решението представлява политически обрат и ще позволи на хиляди бивши държавни служители - от учители до военни офицери - да се върнат на работа, ако докажат, че само формално са членували в партията и не са замесени в криминална дейност, предаде Би Би Си.

"Тази политика ще създаде големи проблеми за прехода към демокрация, ще застраши новото иракско правителство и ще предизвика разпадането му след 30 юни", заяви Чалаби.

По-късно днес се очаква американският граждански администратор Пол Бремър да направи телевизионно обръщение по този въпрос.

Споделяне

Още от Свят