Иракски съд осъди на смърт сестрата на бивш водач на Ал Каида

Иракски съд осъди на смърт сестрата на бивш водач на Ал Каида

Багдадски съд призна за виновна по обвинения в тероризъм сестрата на убития през 2010 г. бивш водач на иракския клон на Ал Каида Абу Омар ал Багдади и я осъди на смърт, заяви говорител на иракския Висш съдебен съвет, цитиран от Асошиейтед прес.

Говорителят каза, че сестрата на Багдади е призната за виновна в "осигуряване на логистична подкрепа и подпомагане (на бойците на ислямистите) да извършват престъпни деяния".

Жената, чието име не се съобщава, е призната за виновна и в "раздаване на пари" сред джихадистите в град Мосул. Говорителят не даде повече подробности за обвиненията и колко години е сътрудничила на Ал Каида в Ирак.

Той допълни, че преди това съпругът на жената също е бил осъден на смърт като представител на командването на групировката.

През април 2010 г. Багдади беше убит заедно с друг известен командир от Ал Каида в Ирак Абу Аюб ал Масри при съвместна американско-иракско операция.

В първоначалното изявление на говорителя днес се казваше, че осъдената жена е сестрата на Абу Бакр ал Багдади, водача на групировката "Ислямска държава", но впоследствие той даде коригиран вариант на изявлението, в което се уточнява, че тя е сестрата на Абу Омар ал Багдади.

Ал Каида в Ирак беше групировката, от която произлезе "Ислямска държава".

Към средата на 2014 г. "Ислямска държава" контролираше обширни райони в Северен и Западен Ирак, включително втория по големина иракски град Мосул, който остана под управлението на джихадистите повече от три години.

През декември иракските власти обявиха победа над "Ислямска държава", след като изтласкаха джихадистите от Северен и Централен Ирак. В хода на операциите бяха арестувани стотици жени, включително чужденки. Оттогава иракският Централен наказателен съд произнесе редица присъди срещу жени от "Ислямска държава", вариращи от затвор до смърт чрез обесване.

Местонахождението на Багдади е неизвестно. Няколко пъти се появяваха слухове за смъртта или раняването му при въздушни удари и боеве в Ирак и Сирия, където "Ислямска държава" провъзгласи ислямски "халифат", макар че тези твърдения никога не бяха потвърдени по безспорен начин.

Багдади, за когото се предполага, че е на около 40 години, е виждан публично само веднъж, когато се обяви за предводител на "Ислямска държава" от старинна джамия в Мосул седмици след като групировката превзе града през лятото на 2014 г. заедно с цели територии от Северен и Западен Ирак.

Оттогава той единствено е разпространявал аудиозаписи към последователите си, в които ги призовава да продължат да воюват.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?