Иракски учен е починал в затвор

Иракски учен химик, за когото се предполага, че е бил приближен на Саддам Хюсеин, е починал в американска военна база в Багдад, където е бил държан в затворническа килия, пише днес лондонският вестник Гардиън, цитиран от АФП.

Професор Мохамед Измерли, чието име фигурираше в началото на войната в списък от 200 души, приближени до режима на Саддам Хюсеин, е умрял от мозъчен кръвоизлив, гласи официалната диагноза на американските военни лекари, уточнява изданието. Цитирано е обаче и мнението на д-р Фаик Амин Бакер, директор на отделението за аутопсии в болницата "Багдад", според когото професорът имал фрактура на черепа, за която не е било споменато в смъртния акт.

"Той е починал поради жесток удар в задната част на главата. Ние не отхвърляме заключението на коалиционните власти, но в него не се уточнява каква е причината за тази рана", обяснява д-р Бакер.

Ученият е бил арестуван на 26 април м.г. и му е било разрешено свиждане с близките чак след близо 9 месеца - на 11 януари тази година. Тогава дъщеря му Рана заявила, че по време на срещата баща ѝ е бил в добро здравословно състояние. На 19 февруари Международният червен кръст съобщава на семейството му, че той е починал.

По БТА

Споделяне

Още от Свят