Иракските християни отпразнуваха Великден с молитви за мир

С молитви за мир и край на безредието, обхванало страната, отпразнуваха католическия Великден иракските християни, предаде Ройтерс.

В багдадските църкви, които подобно на джамиите бяха пожалени от грабителите, цареше атмосфера на тъга и несигурност за бъдещето, съобщава агенцията. По приблизителни оценки в Ирак живеят 700 000 християни, повечето от които са католици. При светското управление на Саддам Хюсеин те се радваха на относителна религиозна свобода. Сега се опасяват, че новата власт в населената предимно с мюсюлмани държава ще ограничи правото им да изповядват вярата си, отбелязва Ройтерс.

Американските войници също днес присъстваха на Великденски литургии в своите лагери и бази в Ирак.

В същото време, в Рим папа Йоан Павел Втори призова възстановяването на Ирак да бъде поверено на иракчани, които да работят за това с помощта на международната общност. Призивът на папата бе по време на тържествената меса, която Йоан Павел Втори отслужи по случай католическия Великден.

В традиционното си обръщение "Урби ет орби" /"Към града и света"/ той призова за мир в света и разкъсване на "веригата от омраза". Папата изрази съжаление от неспиращото насилие в Светите земи и призова хората да си спомнят за забравените войни. Той призна, че се страхува от възможността конфликтите в Близкия изток да сложат началото на "трагичен сблъсък между култури и религии".

Папата спомена за конфликти в Африка, Азия, Кавказ и Латинска Америка, но като цяло, коментира Ройтерс, обръщението му бе оптимистично.

"Колкото и тъмни да изглеждат хоризонтите на човечеството, днес ние празнуваме светлия триумф на великденската радост. Дори насрещните ветрове да забавят хода на народите, дори морето на историята да е връхлетяно от бури, нека никой не се поддава на страха и недоверието", заяви Йоан Павел.

Въпреки проливния дъжд, около сто хиляди вярващи се събраха на площад Свети Петър, а обръщението на папата бе излъчвано директно от 53 телевизии.

Споделяне

Още от Свят