Иракските кюрди са отвоювали територии от "Ислямска държава" край Мосул

Иракските кюрди са отвоювали територии от "Ислямска държава" край Мосул

Силите на иракските кюрди са завзели 10 села от "Ислямска държава" в резултат на започнала преди два дни офанзива срещу Мосул - последната крепост на джихадистката групировка, предаде Франс прес.

Подкрепяни от самолети на международната коалиция начело със САЩ, бойците на автономния иракски регион Кюрдистан са една от основните антиджихадистки сили в Ирак.

През последните месеци те извършиха множество офанзиви, които им позволиха да напреднат в посока към Мосул, главен град на провинция Ниневия, граничеща с Кюрдистан.

Вчера и днес пешмерга започнаха нова офанзива и завзеха десет села в Ниневия. Завладяната територия обхваща 150 кв. км и е на 30-40 км югоизточно от Мосул.

За агенция Франс прес американският полковник Крис Гарвър, говорител на международната антиджихадистка коалиция, базирана в Багдад, потвърди, че военнослужещи от коалицията помагат като съветници на кюрдските сили на терен.

Според военното командване на Ирак 130 джихадисти са били убити при офанзивата.

Федералните иракски сили се подготвят за операция от юг. Премиерът Хайдер Абади обеща да изгони ИД от Мосул и страната преди края на 2016 г.

ИД губи територии в Ирак, както и в съседна Сирия при офанзиви, водени от различни антиджихадистки сили, подкрепяни от САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?