Иракските лидери наложиха Гази ал Яуир за президентския пост

Пратеникът на ООН Лахдар Брахими потвърди назначението на Гази ал Яуир като президент на Ирак в новата преходна администрация.

В изявлението си Брахими добави, че вицепрезиденти ще бъдат Ибрахим Джаафари, ръководител на шиитската партия Дауа, и Роуш Шуейс, заместник-председател на Кюрдската демократическа партия и председател на Кюрдския автономен парламент в Северен Ирак.

Одобрението на кандидатурите става на фона на нови насилия в Багдад, където най-малко 10 души бяха убити и много други ранени от силната експлозия, която стана във вторник пред бюрото на Патриотичния съюз на Кюрдистан в Багдад. Други 11 цивилни иракчани са убити и 26 ранени при експлозия на кола бомба край входа на американска база в Байджи, на 200 км северно от Багдад.

Пратеникът на ООН заяви, че е предал препоръките за членове на кабинета на бъдещия премиер Ияд Алауи, който ще обяви състава по-късно във вторник.

Пачачи е отказал поста

Брахими потвърди също така,че президентството първоначално е било предложено на бившия външен министър Аднан Пачачи, с подкрепата на Яуир, но Пачачи отказал по лични причини.

Иракските лидери надделяха над съпротивата на САЩ и наложиха своя кандидат Гази ал Яуир, след като предпочитаният от САЩ 81-годишен Пачачи се отказа, избягвайки конфликт между окупатори и окупирани, отбелязва Ройтерс.

Членове на сегашния Иракски управляващ съвет съобщиха, че Пачачи е отказал поста минути след като му бил предложен от представителя на ООН въпреки неодобрението на Съвета.

"Пачачи бе номиниран, после отказа и всички са доволни", обобщи членът на Управляващия съвет Раджаа Хабиб Хузаи, цитиран от Ройтерс.

Брахими и Пачачи бяха сред първите, които поздравиха Яуир, 45-годишен племенен водач, инженер, в тесни връзки със Саудитска Арабия. Той е известен и с критиките си към начина, по който САЩ се справят със сигурността в Ирак.

Преходният президент ще е част от новата администрация, която поема властта на 30 юни от окупационните сили начело със САЩ.

Президентският пост е преди всичко церемониален, което обаче не попречи да избухнат спорове за фигурата, която ще го заеме.

Членове на управляващия съвет в Ирак обвиниха САЩ, че се опитват да наложат новия президент без да се съобразяват с техните желания.

Ирак ще има представително правителство в началото на 2005 г., когато там ще се проведат общи избори.

Два нови атентата

Атентатът пред бюрото на Патриотичния съюз на Кюрдистан в Багдад стана минути след обявяването на бъдещия президент.

Сградата е повредена, а пред входа ѝ взривът е образувал голям кратер. След експлозията в района на инцидента избухна стрелба.

Офисите на кюрдската партия се намират недалеч от иракското външно министерство и край един от входовете към комплекса сгради в Зелената зона, където работят служители на временната коалиционна власт.

Преди бомбения атентат срещу представителството на кюрдската партия най-малко седем експлозии станаха на различни места в Багдад.

Другият атентат е станал на входа на американската база в Байджи в 8.30 ч. българско време във вторник, където се взривило черно Бе Ем Ве. Сред ранените има и членове на иракските сили за гражданска отбрана.

Местен предприемач, който работел за коалиционните сили, също е ранен, съобщи анонимен свидетел.

Споделяне

Още от Свят