Иракските правителствени сили контролират най-голямата рафинерия страната

Иракските правителствени сили контролират най-голямата рафинерия страната

Иракските правителствени сили са възстановили пълния си контрол над най-голямата петролна рафинерия в Ирак, в която бяха проникнали джихадисти от групировката "Ислямска държава", съобщи оглавената от САЩ международна коалиция, цитирана от Франс прес.

Джихадистите се опитваха от 10 месеца да завземат стратегическия обект край град Байджи, на 200 км северно от Багдад, и миналата седмица проникнаха в него, но проправителствените сили си върнаха пълния контрол, след като прочистиха огромния комплекс и от последните екстремисти от ИД, посочи в комюнике коалицията.

За девет дни силите на коалицията са нанесли 47 въздушни удара в района на Байджи. Според комюникето правителството в Багдад е изпратило подкрепления и защитата на обекта се укрепва.

Преди време рафинерията произвеждаше около 300 000 барела петрол на ден, покривайки половината от нуждите на страната. Когато през юни миналата година ИД предприе голямо настъпление в Северен и Западен Ирак, рафинерията беше обсадена от джихадистите в продължение на четири месеца, но не падна в ръцете им.

Обсадата беше разкъсана през ноември миналата година при операция на иракската армия с подкрепа от авиацията на международната коалиция, но ИД запазва присъствието си в съседния град Байджи, южно от рафинерията.

Споделяне

Още от Свят