Иракските правителствени сили щурмуват контролиран от ИД град

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракските правителствени сили започнаха днес щурм срещу град Хауиджа, последната голяма крепост на групировката "Ислямска държава" в северната част на страната, предаде Франс прес, като се позова на военно комюнике.

Това е нов етап от кампанията за изтласкване на ИД от Хауиджа. Целта е да бъде освободен целият район западно от град Киркук, посочи главнокомандващият, премиерът на Ирак Хайдер ал Абади.

Операцията, включваща армейски части, антитерористични подразделения, военизираните отряди Хашд аш Шааби и племенни сили, предвижда да бъдат освободени и околните селища, уточни генерал Амир Ярала, командващ атаката.

Хауиджа е в ръцете на ИД от юни 2014 г. Градът със 70-хилядно население се намира в богатата на петрол провинция Киркук, която си оспорват от години централната власт в Багдад и кюрдския автономен регион, граничещ с нея откъм север и изток.

Не се знае участват ли в битките кюрдските военизирани части пешмерга, които контролират Киркук. По-рано бе съобщено, че иракското армейско командване се е споразумяло с тях да съгласуват действията си по време на операцията в Хауиджа.

Според различни оценки в града и районите около него са се окопали от 1000 до 2000 джихадисти.

Междувременно иракските военни започнаха кампания за изтласкване на ИД и от западната провинция Анбар.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?