Иракските шиити демонстрираха, че са най-голямата сила в Ирак

Стотици хиляди мюсюлмани-шиити, чиито брой по някои оценки надминава дори милион, преминаха по улиците на иракския град Кербела през днешния предпоследен кулминационен ден от поклонението пред паметта на техния светец имам Хюсеин.

Броят на поклонниците, проявите на крайна религиозност и добрата организация от страна на духовниците показаха ясно, че шиитите са сила, с която ще трябва да се съобразят всички опити за организиране на представително управление в Ирак, отбелязват Ройтерс и АП в кореспонденции от мястото на събитието.

Събитието стана проява на политически и религиозен плам, който вещае възможността фундаменталистко, проиранско и антиамериканско правителство да дойде на мястото на Саддамовия режим.

Същевременно с това то е и манифестация на религиозната свобода, настъпила след свалянето на режима.

За първи път от 3 десетилетия беше изпълнен масовият публичен ритуал за самобичуване и самонараняване с ножове, при който облени в кръв хора дефилират в екстатичен транс, за да изразят скръбта си по смъртта на убития преди повече от 13 века имам Хюсеин, внук на пророка Махамед.

Шиитите, които са близо 60 процента от 26-милионното население, се възползваха и от новата си политическа свобода, за да поискат изтегляне на американските войски. "Не на Америка, не на военно правителство, не на Челеби !" и "Не на Америка! Не на Израел! Да на исляма !" , гласяха лозунгите, издигани от участниците в религиозните шествия.

Американските войници, които явно се стараят да избегнат конфликт с поклонниците, не се забелязваха днес из града, а на контролните пунктове стояха членове на подкрепяния от САЩ Иракски национален конгрес, отбелязва АП.

Шиите приветстват падането от власт на Саддам Хюсеин, но много от тях всъщност изразяват отрицание на всяко светско управление. По време на поклонението в Кербела мнозина заявиха, че за тях моделът за бъдещото управление на Ирак е този, което е приложен в ислямската република Иран.

Грандиозното поклонение в Кербела показа отново как сътресенията в близкоизточна страна могат да изведат на преден план шиитския клон на исляма, припомня АП. Така стана през 1979 г., когато аятолах Рухола Хомейни основа шиитска теокрация в съседен Иран, а също и три години по-късно, когато Израел навлезе в Ливан и прогони Ясер Арафат, но в крайна сметка се оказа лице в лице срещу шиитските бойци от Хизбола.

Откакто падна режимът на Саддам, иракските шиити започнаха да създават местни органи на управление, а техните религиозни лидери се очертаха като главните фигури на политическата власт, особено в южната част на страната

След първите дни на грабежи западните кореспонденти отбелязаха с изумление, че голяма част от откраднато бе върнато веднага щом уважавани шиитски духовници порицаха плячкосването.

В кореспонденцията си вчера репортерът на Би Би Си посочи, че в Кербела, въпреки огромното струпване на хора и липсата на каквато и да е охрана или власт в града, не е имало нито един инцидент. Според него това е станало възможно поради силното влияние и авторитета на шиитските аятоласи.

Вашингтон пост днес помести мнения на американски официални представители, според които правителството на президента Буш е подценило организационната сила на шиитите, отбелязва Ройтерс.

Самият президент обаче не показва да е разтревожен от призивите за ислямска държава и проявите на ислямски фанатизъм.

Пред Нюзуик Буш е заявил: "Обичам историите за хора, които казват: "Не е ли прекрасно, че можем да изразим своята религия, шиитската религия, на поклонение този уикенд". За мен бе радостен денят, в който прочетох това."

Едновременно с това САЩ заявиха, че няма да допуснат в Ирак да бъде установена фундаменталистка държава. Говорителят на Белия дом Ари Флайшър каза на брифинг, че САЩ ще оставят на иракския народ възможността да сформира бъдещото си правителство, но няма да допуснат там да бъде установена ислямска фундаменталистка държава.

Целта на САЩ е в Ирак да бъде изградено демократично общество, в което ще се съблюдават човешките права и спокойно ще съжителстват различните религии.

"Не бихме искали в резултат на освобождаването на Ирак една форма на диктатура да бъде заменена с друга", каза говорителят.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: