Иракските сили напредват към последната зона, контролирана от ИД в Мосул

Иракските правителствени сили са освободили няколко села в настъплението си към последната зона, контролирана от "Ислямска държава" в Мосул. Стотици военни машини, подкрепяни от военна авиация, са започнали да се придвижват в неделя към позициите на "Ислямска държава" и са в непосредствена близост до летището в Мосул.

В съобщение на генерал Абдул Амир Ярала се казва, че иракските сили са си върнали контрола върху селата Ал Асба и Ал Лазака, намиращи се на пътя към летището на Мосул, както и контрола над една електростанция.

В неделя сутринта иракският премиер Хайдер Абади обяви, че е започнала кампания за освобождаване на Западен Мосул от джихадистите. Кодовото названия на операцията е "Ние идваме, Ниневия!" по името на провинцията, чийто главен град е Мосул, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Битката за западната част на Мосул се очаква да бъде дълга и трудна, тъй като е гъсто населена и заради старите ѝ тесни улички, отбелязва Асошиейтед прес.

Обявявайки официално началото на настъплението, иракският премиер призова иракските сили да "зачитат правата на човека" по време на битката. Смята се, че в тази част на града живеят около 650 000 души. Преди офанзивата над западните квартали бяха пуснати листовки, предупреждаващи населението, че започват бойни действия, и с призив към намиращи се там бойци на "Ислямска държава" да се предадат.

Близо 350 000 деца са като хванати в капан в западната част на Мосул, предупреди британската неправителствена организация "Спасете децата" и призовава иракските сили и техните съюзници да направят всичко, за да ги защитят, предаде АФП.

"Трябва възможно най-скоро да се изградят сигурни коридори за евакуация на цивилните", подчерта Маурицио Кривалеро, директор на "Спасете децата" за Ирак. Призивът му е отправен на фона на започналата днес мащабна операция на иракските сили за отвоюване от "Ислямска държава" на западната част на втория по големина иракски град.

Самоубийствен атентат, при който загина един човек, а деветима бяха ранени, бе извършен в неделя от ИД в заведение в източната, освободената вече от джихадистите част на Мосул, предаде Ройтерс. Ресторант в същия район стана сцена на подобно самоубийствено нападение, при което на 10 февруари загинаха най-малко 10 души.

Кампанията за освобождаване на Мосул, превзет от джихадистите в средата на 2014 г., започна през октомври миналата година. Преди около месец бе обявено освобождаването на източната част на града.

Споделяне

Още от Свят