Иракските сили напредват в центъра на Западен Мосул

Елитни иракски части се придвижват все по-навътре в централните квартали на Западен Мосул, изтласквайки джихадистите от "Ислямска държава", съобщи правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

Военните за кратко дори са завзели сградите на градската управа и на администрацията на провинция Ниневия, а също филиала на централната банка и националния музей.

Сили за бързо реагиране са установили контрол и над сградата, в която се помещаваше съдът на ИД, известен с издаваните сурови присъди в съответствие с екстремистката идеология на групировката, включително убиване с камъни, хвърляне на провинили се от покривите, рязане на ръце.

Специални части на армията атакуваха нощес сградите на градската и провинциалната администрация. Нападението е продължило близо час. Десетки бойци на ИД са унищожени, посочи правителственият говорител.

Рано сутринта иракският генерал-лейтенант Абдул-Амир Рашид съобщи, че войските са влезли като победители и са издигнали иракското знаме върху комплекса от сгради на градската управа и на областната администрация на провинция Ниневия. Към обед обаче военните на терен заявиха, че комплексът още не е превзет окончателно и че джихадистите контраатакуват.

Иракските сили бяха принудени да се оттеглят поради яростна съпротива от групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Завладяването на административния комплекс ще помогне на иракските сили да атакуват ислямистите в намиращия се наблизо стар град и е символична стъпка към възстановяването на държавната власт над Мосул, въпреки че сградите са разрушени и не са били ползвани от ИД.

Именно от джамията Ан Нури в стария град на Мосул лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакър ал Багдади обяви през 2014 г. "халифат" върху части от Ирак и Сирия.

Битката за Мосул, която започна на 17 октомври, навлиза сега в по-сложна фаза в гъсто населения стар град, където според иракските военни има няколко хиляди джихадисти сред цивилното население.

Старият град е на западния бряг на Тигър. Иракските сили превзеха източния бряг през януари след 100 дни боеве. Водената от САЩ международна коалиция подпомага офанзивата срещу Мосул по въздух и по суша.

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади пристигна днес в Мосул за пръв път, откакто градът падна през 2014 г. под властта на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи телевизия "Ал Сумария", цитирана от ТАСС.

Иракският министър-председател и върховен главнокомандващ въоръжените сили е пристигнал в града, за да се запознае лично с развитието на операцията за освобождаване на Мосул и да инспектира подразделенията, участващи в кампанията.

Според източник от града, цитиран по-рано от телевизията, с оглед успехите на иракските военни ръководството на ИД е наредило "армията на халифата" в Мосул спешно да напусне града и да се прехвърли в Ракка - предния пост на джихадистите в Сирия.

Споделяне

Още от Свят