Иракските сили пак напредват в Мосул

Иракските сили пак напредват в Мосул

Иракските сили отново предприеха днес настъпление срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" в старата част на Мосул, разположен в източната част от второто по големина селище в Ирак. Това съобщи командир от иракската войска, съобщи Франс прес.

Близо 400 000 цивилни са попаднали в капан в Стария град, притиснати между джихадистите и иракските сили, подкрепени от антиджихадистката международна коалиция начело с Вашингтон, които се опитват да отвоюват последната голяма крепост на ИД в Ирак.

Федералната полиция и силите за бързо реагиране на вътрешното министерство започнаха днес да напредват по югозападното направление на стария град, посочи в комюнике началникът на полицията в страната генерал Райед Шакер Джаудат.

Сред основните им цели е да се придвижат по ул. "Фарук" близо до джамията Ал Нури, каза той.

Тази джамия има твърде висока стойност за ИД като символ, отбелязва АФП. Там джихадисткият главатар Абу Бакр ал Багдади се появи за пръв и единствен път пред публика през юли 2014 г., след като крайнорадикалната групировка обяви "халифат" на териториите, завоювани от нея в Ирак и съседна Сирия.

Иракските сили се сражават край старата част на Мосул вече от седмици, но срещат ожесточена съпротива от страна на джихадистите, обвинявани, че използват цивилни като жив щит.

Иракските войски започнаха на 17 октомври мащабна операция за отвоюване на Мосул. В края на януари те превзеха източната част от града, разделян от р. Тигър, а на 19 февруари започнаха настъпление, за да си възвърнат западните квартали.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?