Иракските сили превзеха мост на река Тигър в Мосул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракските сили превзеха мост на река Тигър в Мосул в деветия ден от настъплението им за пълното освобождаване на втория по големина иракски град от групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Войските "вече контролират достъпа до западната част на моста", който е разположен в Южен Мосул и е отчасти разрушен от бомбардировки. "Това означава, че мостът вече е под наш контрол и от двете страни", съобщи говорителят на командването на операцията генерал Яхия Расул.

В края на януари иракските войски превзеха източната част на Мосул, три месеца след започването на широкомащабно настъпление за освобождаване на последната голяма крепост на ИД в Ирак.

Това е най-южно разположеният мост в Мосул. Останалите четири моста на река Тигър в града са твърде пострадали, за да са използваеми.

"Сапьорите ще могат да направят мост за прехвърляне на оборудване и муниции", обясни полковник Фалах ал Уабдан от Силите за бързо реагиране на вътрешното министерство.

Командващият Силите за бързо реагиране на иракската федерална полиция генерал Тамир Ахмед съобщи, че бойците на ИД са оказвали съпротива, използвайки снайперисти, противотанкови ракети и самоубийци с коли бомби и описа сраженията като ожесточени, предаде Асошиейтед прес. Той добави, че иракските войски са понесли загуби, но не съобщи точен брой.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?