Иракските сили се подготвят за освобождаването и на западната част на Мосул

Иракските сили се подготвят за освобождаването и на западната част на Мосул

След като обявиха освобождаването на източната част на Мосул, иракските сили подготвят настъплението на другия бряг на река Тигър, особено в старата част на града, където джихадистите са се събрали в гъстонаселени райони, предаде Франс прес в понеделник.

В очакване на тази нова фаза продължават да се водят операции за унищожаването на последните огнища на съпротива на групировката "Ислямска държава" в североизточната част на втория по големина иракски град.

Водят се боеве в две зони, където се намират президентски дворци и един хотел, уточни генерал Абделгани ал Асади от елитните антитерористични части на Ирак.

Тези сили бяха на предната линия при освобождаването на източната част, което бележи важен етап в започнатата на 17 октомври от Багдад операция.

Бяха необходими три месеца на десетките хиляди бойци на иракските и кюрдските сили, подкрепени от авиацията на водената от Вашингтон международна коалиция, да обкръжат Мосул и да отвоюват източната част на града.

Около Нова година премиерът Хайдер ал Абади заяви, че ще са нужни още три месеца за прогонване на ИД от Ирак. Групировката превзе големи райони от страната през 2014 г.

Силите за сигурност очакват ожесточена съпротива в западната част на Мосул, която все още е под контрола на сунитската радикална групировка и където стотици хиляди цивилни са хванати в капан.

"Коалицията и иракските сили за сигурност трябва да очакват западната част да е най-тежката битка в Мосул", предупреждава пред Франс прес Патрик Мартин, експерт по Ирак в Института по изучаване на войната във Вашингтон. Защото "това е по-гъстонаселена градска зона, с по-стари квартали и по-тесни улици, които ще затруднят операциите", смята той.

Той освен това припомня, че "ИД и сунитските бунтовнически групировки получават и историческа подкрепа в районите на Западен Мосул", град, в който живеят предимно сунити. Федералните сили може да попаднат на по-враждебно настроени жители, отколкото в източната част.

По оценки на ООН около 750 000 души все още живеят в западната част, която включва стария град и стратегически места като джамията, откъдето лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади обяви "халифат" през юни 2014 г.

Говорителят на коалицията полковник Джон Дориан също предрича тежка битка, но подчертава, че джихадистите са сериозно отслабени от октомври насам. Оттогава коалицията е нанесла близо 10 000 въздушни удара по позиции на ИД в района на Мосул.

"Изгубили са много бойци, много ресурси, самоделни взривни устройства и оръжия през първата фаза на тази битка. Градът е обкръжен във всяко отношение, така че снабдяването им няма да е възможно", отбеляза той.

Боевете в Мосул се усложняват от присъствието на местните жители, които по някои оценки са били два милиона преди превземането на града от ИД. Около 150 000 души са били принудени да напуснат домовете си в резултат на боевете през последните три месеца според ООН.

"Много семейства избягаха от ужасите на Мосул, но най-малко 300 000 деца остават хванати в капан в западната част на града и вече са застрашени от перспективата на брутална обсада. В тесните и гъстонаселени улици на стария град децата и семействата им са в много по-голяма опасност от тази да попаднат насред престрелка", предупреди Мисти Бъсуел от неправителствената организация "Спасете децата".

Загубата на Мосул съществено ще отслаби ИД, която през 2016 г. вече загуби близо една четвърт (23 процента) от територията под свой контрол в Ирак и Сирия, сочи публикувано миналата седмица изследване на анализаторската фирма "Ай Ейч Ес Маркит". Площта на самообявения "халифат" е спаднала от 78 000 кв. км на 60 400 кв. км.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?