Иракските сили щурмуват центъра на Рамади

Иракските сили щурмуват центъра на Рамади

Иракските въоръжени сили са започнали днес атака, за да изтласкат бойците на "Ислямска държава" от центъра на град Рамади, каза във вторник за Ройтерс говорител на иракските контратерористични сили.

"Влязохме в центъра на Рамади от няколко страни и започнахме да прочистваме жилищните квартали", заяви Сабах ал Номане, говорител на иракските антитерористични сили, цитиран от Франс прес. "Градът ще бъде прочистен изцяло до 72 часа", добави той и уточни, че правителствените сили са влезели в кварталите Ал Бикр и Ал Рамел, без да срещнат сериозна съпротива, освен от снайперисти и камикадзета. "Това е тактика, която очаквахме от "Ислямска държава", заяви той.

Друг офицер от антитерористичните сили заяви пред АФП, че правителствените войски са на по-малко от километър от правителствения комплекс в Ал Хуз, в центъра на града.

Ислямистката групировка превзе Рамади, столицата на западната иракска провинция Анбар, през май.

Преди два дни иракските сили призоваха гражданите на Рамади да го напуснат до 72 часа.

Миналата седмица иракските сили за сигурност казаха, че са постигнали напредък на два фронта в Рамади и са прочистили бойците на ИД от ключова военна база и от съседния квартал Таамим в западния край на града.

Според иракското разузнаване между 250 и 300 бойци на ИД са се окопали в центъра на Рамади.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?