Иракските сили си върнаха от кюрдите Киркук и петролно находище край него

Иракските сили си върнаха от кюрдите Киркук и петролно находище край него

Иракските правителствени сили установиха пълен контрол над населения предимно с кюрди северен град Киркук.

Войници са завзели офиса на губернатора и кюрдското знаме е свалено.

Tюркменското население приветства иракските сили, а хиляди кюрди бягат от града.

Превземането му от правителствената армия става три седмици след спорния референдум за независимост, на който кюрдите гласуваха за отцепване от Багдад.

Пентагонът изрази силно безпокойство от съобщенията за насилие в района на Киркук, като призоваха всички страни да вземат мерки за намаляване на напрежението.

Централните власти на Ирак поеха и контрола върху петролното находище Бай Хасан в провинция Киркук, след изтеглянето оттам на кюрдските отряди пешмерга. Това е съобщила телевизия "Ас Сумария", като се позовала на бойци от шиитските формирования, действащи под името Народна мобилизация в подкрепа на правителствените сили.


Бойци от тези сили са поели контрола върху инсталациите на разработеното находище Бай Хасан, разположено на 40 км северозападно от град Киркук.

Правителството в Багдад не съобщава за сражения с пешмергите.

Според кюрдски представител, цитиран от Ройтерс, обаче, в боевете между кюрдските сили и шиитските паравоенни отряди "Хашд аш Шааби" в провинция Киркук са загинали 10 бойци от кюрдските пешмерги и 27 са били ранени. Данните, представени от Шерзад Хасан, заместник директор на службата по здравеопазване в град Джамджамал, се отнасят само до болниците в района.

Кюрдски представители съобщават, че десетки бойци от пешмергите са обявени за изчезнали. Други убити кюрдски бойци може да са били отнесени в други болници.

Кюрдските сили за сигурност заявиха, че Багдад ще плати тежка цена за започналото настъпление, съобщава Ройтерс. В изявлението на пешмергите се отправя и обвинение в предателство към фракция на една от двете основни кюрдски политически партии. Според тях фракцията е помогнала на Багдад за операцията.

Същевременно язидската група "Лалеш", свързана с въоръжената шиитска фракция Народна мобилизация, пое контрола над иракския град Синджар, предаде Ройтерс, като цитира жители на северозападния град, контрола над който си оспорват както кюрдските власти, така и централното правителство в Багдад.

Язидската група е разширила контрола си над целия Синджар след изтеглянето на разположените в града кюрдски сили - пешмергите. "Нямаше насилие, "Лалеш" се разположиха след изтеглянето на пешмергите", заяви жител на града.

Отнемането от кюрдите на контрола над богатия на петрол град Киркук промени баланса на силите в страната, отбелязва Ройтерс.

Премиерът Хайдер ал Абади разпореди светкавична операция за връщане на контрола над спорните райони, включително Синджар, които бяха окупирани от сили на регионалното правителство на Кюрдистан по време на войната с Ислямска държава.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че Вашингтон е силно обезпокоен от съобщенията за насилие в района на иракския град Киркук. "Следим отблизо ситуацията и призоваваме всички страни да координират военните дейности и да възстановят спокойствието", каза Хедър Науърт, цитирана от Ройтерс.


Влиятелният американски сенатор Джон Маккейн, председател на сенатската комисия за въоръжените сили, предупреди правителството на Ирак за "сериозни последствия", ако продължи да злоупотребява с доставено от САЩ оръжие срещу кюрдските милиции.

"САЩ доставиха оборудване и обучение на правителство на Ирак, за да се бори с "Ислямска държава" и да отразява външни заплахи, а не да атакува елементи от едно от своите регионални правителства, което е отдавнашен и ценен партньор на Съединените щати", каза Маккейн.

"Не допускайте грешка. Ще има сериозни последствия, ако продължим да виждаме злоупотреба с американско снаряжение по този начин", добави той.

По време на импровизирана пресконференция в Белия дом президентът Доналд Тръмп каза, че Съединените щати не взимат страна в конфликта между кюрдите и правителството на Ирак за контрол над иракската провинция Киркук. "Не взимаме страна, но не ни харесва, че са в конфликт" , каза Тръмп.

"От години имаме много добри отношения с кюрдите, както знаете, и наред с това сме на страната на Ирак, макар че не трябваше никога да ходим там", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят