Иракските сили за сигурност малтретират задържани, обяви Хюмън райтс уоч

Иракските сили за сигурност арестуват произволно хора и подлагат на систематични изтезания задържаните, се казва в доклад на правозащитната организация Хюмън райтс уоч, съобщиха световните агенции.

Методите на изтезания, описани от самите затворници, варират от обикновен побой с твърди предмети до електрошок по чувствителни части на тялото, включително гениталите.

От 90 затворника, интервюирани от организацията от 2003 година досега, 72 -ма казват, че са били малтретирани от новосъздадените иракски сили.

Хюмън райтс уоч признават, че служителите в иракските сили за сигурност често са обект на бунтовнически атаки, но посочват, че това не оправдава изтезанията на затворници.

Сара Лих Уитсън, изпълнителният директор на отдела за Близкия изток и Северна Африка на Хюмън райтс уоч, каза, че иракските сили и международните съветници са позволили малтретирането да не бъде проверявано в името на стабилността в Ирак.

Според друго заключение на Хюмън Райтс Уоч нито САЩ, нито Великобритания или другите правителства на държави, които имат военно присъствие в Ирак, не взели присърце случаите на мъчения от страна на иракските сили за сигурност.

Заподозрените биват държани в препълнени малки килии с превръзки на очите или с белезници на ръцете в продължение на няколко дни, отказват им се вода, храна, адвокат, се посочва в доклада.

Изнесени са също данни за сериозни нарушения от страна на разузнаването срещу членове на различни политически партии след средата на 2004 г.

"На народа на Ирак бе обещано нещо по-добро от това след режима на Саддам Хюсеин", заяви Сара Уитсън. "Иракското правителство не изпълнява обещанието си да уважава и зачита човешките права", добави тя.

В доклада са описани също случаи, при които иракски полицаи са взимали рушвети, за да пуснат някой задържан, да му дадат храна и вода или достъп до семейството.

Някои затворници са получили трайни увреждания в резултат на изтезанията, се посочва в доклада.

В него са изнесени данни и за "сериозни нарушения", допуснати от иракските разузнавателни служби от средата на 2004 г. срещу членове на политически партии, преценени като заплаха за сигурността.

"Иракските сили за сигурност очевидно са изправени пред огромни предизвикателства, включително бунтовнически нападения срещу цивилни", каза Уитсън.

"В еднаква степен ние заклеймяваме бруталността на бунтовниците. Но международното право е недвусмислено по една точка: никое правителство не може да оправдае мъченията на задържани в името на сигурността", добави тя.

Правозащитната организация призова иракските власти да разследват всички твърдения за изтезания и да изправят виновните държавни служители на съд.

Хюмън райтс уоч не е проучвала твърденията за малтретиране на затворници от страна на американски и коалиционни сили.

Американският военнослужещ Чарлз Грейнър беше признат за виновен за изтезания на иракски затворници в багдадския затвор Абу Граиб. В момента текат дела срещу обвинени британски и датски войници.

Споделяне

Още от Свят