Иракските сили за сигурност напредват към Мосул

Иракските сили за сигурност напредват към Мосул

Иракските сили за сигурност, които напредват на север по протежението на река Тигър към Мосул, достигнаха последното голямо селище преди този град, съобщи полицейски командир, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

Силите на федералната полиция са навлезли в квартал на Хамам ал Алил, на около 20 км южно от крепостта на "Ислямска държава" Мосул, който от няколко дни е подложен на атаки от иракските войски.

Бойците на ИД, които се оттеглят на север към Мосул, са принудили хиляди жители на села и градчета като Хамам ал Алил да пътуват с тях като живи щитове срещу въздушни удари, разказаха местни жители.

Според ООН екстремистите са прехвърлили 1600 отвлечени цивилни от Хамам ал Алил в Тал Афар западно от Мосул във вторник и са закарали още 150 семейства от това градче в Мосул на следващия ден.

Те са наредили на местните жители да им предадат деца, особено момчета на възраст над 9 години, вероятно като инициатива да вербуват деца войници, заяви говорителка на ООН.

"Частите ни навлязоха в квартала Салахия на Хамам ал Алил. Градчето е покрито от повече от една страна и смятам, че в близките часове ще можем да съобщим на иракския народ за прочистването на Хамам ал Алил и околните райони", каза полицейският генерал Тамер ал Хусеини.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?