Иракските сили започнаха операция по връщането на контрола върху провинция Анбар

Иракските сили започнаха операция по връщането на контрола върху провинция Анбар

Ирак официално обяви началото на операция за отвоюване на западната иракска провинция Анбар, която е под контрола на ислямистите от групировката "Ислямска държава", предадоха световните агенции във вторник.

В операцията участват иракски военни, подкрепяни от шиитски и сунитски милиции.

ИД окупира големи част от Анбар в началото на 2014 г. По-рано този месец ислямистите превзеха и столицата на провинцията Рамади.

Падането на града в ръцете на групировката бе възприето като голямо поражение за иракските сили, които на други места бяха постигнали напредък в битката срещу екстремистите с помощта на въздушните удари на оглавяваната от САЩ международна коалиция.

Шиитските милиции обявиха, че те ще ръководят операцията, предаде Ройтерс, като се позова на техен говорител. Кодовото название на офанзивата ще е "Лабаик я Хюсеин" ("Ние служим на теб, о, Хюсеин") - лозунг в почит към имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед, убит в битка през 7-и век, довела до схизмата между мюсюлманите шиити и сунити.

Цитираният говорител на шиитските милиции изрази увереност, че освобождаването на Рамади от "Ислямска държава" няма да отнеме много време.

Водещата роля на шиитските милиции в офанзивата и избраното за нея кодово име обаче може да разгневят преобладаващо сунитското население на провинция Анбар, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят