Иракският министър на петрола ще скоро ще докладва

Иракският министър на петрола Ибрахим Бахр ал Улум ще представи скоро разследването си за предполагаемите милиони барела петрол, раздавани от бившия режим на чуждестранни фирми, организации и частни лица в замяна на подкрепата им за Саддам Хюсеин.

"Ще представя скоро подробен доклад с всичко, което имам на разположение, за да разберат всички истината по този случай", заявил за АФП министърът на петрола.

Иракският вестник Ал Мада публикува на 25 януари списък с около 200 имена на чуждестранни компании, партии и лица от 40 страни, които били възнаграждавани за подкрепата си за режима на Саддам Хюсеин с купони за милиони барела петрол.

Сред посочените в списъка лица фигурирали най-малко двама премиери и двама външни министри, както и високопоставени политици, заявил за АФП заместник-министърът на петрола Абдел Сахил Салман Котуб.

"От ноември започнахме да събираме всички информации и документи по този случай, за да ги представим на Преходния управляващ съвет", добавил още Ал Улум за Франс прес, цитирана от БТА.

"Управляващият съвет иска да знае всички подробности за продажбите на петрол от бившия режим по време на всички фази на програмата Петрол срещу храни", осъществявана от ООН между 1996 и 2003 г., уверил министърът.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?