Иракският премиер благодари на Америка и обеща изборите да се проведат в срок

Министър-председателят на Ирак Ияд Алауи заяви в реч пред американския Конгрес в четвъртък, че въпреки всички превратности, ценностите на свободата и демокрацията се установяват трайно в Ирак, съобщава АФП.

Ние, вие и целият свят сме по-добре, откакто Садам Хюсеин не е на власт, заяви той пред бурно аплодиращите го представители на двете камари на американския парламент. Тук съм за да ви благодаря и да ви кажа, че вашите жертви не са напразни, добави той.

Премиерът на преходното иракско правителство обеща пред американските конгресмени, че изборите в страната му ще се произведат през януари, както е предвидено. Според Алауи това ще е най-големият удар срещу терористите.

Преди това в интервю пред в. Ню Йорк таймс Ияд Алауи подчерта, че засилването на терористичните атаки в Ирак е белег за все по-голямата несигурност на бунтовниците.

Ръководителят на временното правителство каза, че самият той е бил свидетел как на другия ден след атентата срещу централния полицейски участък в Багдад, отнел живота на 47 души, стотици младежи са се редили на опашка, за да се запишат в полицията.

В интервюто той отново отправи критики към световните медии за това, че отразява главно насилието, а не напредъка на страната му.

В речта си пред Конгреса той призова международната коалиция да остане твърда пред терористичните атаки.

"Ние се борим за свобода и демокрация - нашата и вашата", изтъкна Алауи. По думите му, всеки ден нараства силата и решителността на страната да се пребори с терористите и тяхното варварство.

Той каза, че значителното мнозинство от иракчаните са доволни от падането на режима на Саддам Хюсеин, който е извършил многобройни убийства и е потъпквал правата на гражданите.

За пръв път в историята сега иракчаните контролират собствената си съдба, добави премиерът.

Ияд Алауи, който е в САЩ за участие в сесията на Общото събрание на ООН, ще се срещне в четвъртък с президента Джордж У. Буш.

В интервю за Си Ен Ен иракският премиер каза: Съединените щати ни помогнаха изключително много, помагат ни и сега. Те ни помогнаха да се освободим от Саддам Хюсеин и тиранията в региона. САЩ играят много конструктивна роля за мира и напредъка на Ирак".

В същото време насилието и отвличанията в Ирак продължават.

Последният случай, от миналата седмица, е с отвличането на двама американци и един британец, които са работили за строителна компания. Двамата американци бяха екзекутирани в понеделник и вторник. Същата съдба очаква британеца, ако не бъде изпълнено искането на терористите за освобождаване на жените - затворнички в Ирак - нещо, което и САЩ, и иракското правителство отказаха да направят.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?