Иракският премиер даде ултиматум на Фалуджа за предаване на екстремистите

Иракският премиер Ияд Алауи поиска жителите на Фалуджа да предадат на иракските власти йорданския ислямист Абу Мусаб ал Заркауи. В противен случай срещу Фалуджа ще бъде предприета военна операция, съобщи Франс прес.

"Поискахме от жителите на Фалуджа да ни предадат Заркауи и бойците му и ако не го направят, ще организираме военна операция", заяви премиерът на заседание на временния Национален съвет (парламента).

Към този момент това е най- категоричната заплаха, отправена към бунтовниците, които държат града. Фалуджа е населена предимно със сунитски мюсюлмани и стана един от центровете на съпротивата срещу водените от САЩ многонационални сили и иракското правителство.

Иракските власти и американските сили си поставиха за задача да възстановят контрола върху бунтовническите райони преди изборите, насрочени за януари.

Алауи заяви, че преди два дни се е срещнал с делегация от сунитския град, която преговаря с правителството за уреждане на кризата. Той поискал да се засили натиска върху въоръжените групировки.

"Ако не се постигне резултат, няма да стоим със скръстени ръце", подчерта премиерът и добави, че дълг на правителството е да си върне контрола над бунтовните градове преди изборите през януари 2005 г.

Споделяне

Още от Свят