Иракският премиер Малики се зарече да остане на поста си

Нури ал Малики

Премиерът на Ирак Нури ал Малики се зарече, че ще остане на поста си, освен ако Федералният върховен съд не подкрепи неговата претенция да му бъде възложено да състави правителство, предаде ДПА.

Малики, който се стреми към трети мандат, след като коалицията му "Съюз за правова държава" спечели изборите през април, каза, че да запази поста си е негов дълг пред електората, съобщи местна телевизия.

Той заяви, че номинирането на Хайдер ал Абади като негов приемник на поста министър-председател е "нарушение" на конституцията и "няма никаква стойност", предаде Ройтерс.

В излъчена по телевизията реч Малики посочи, че всички трябва да приемат решението на федералния съд по неговото обжалване на номинирането на Абади.


Същевременно иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей подкрепи номинирания за премиер на Ирак Хайдер ал Абади - най-ясният знак досега, че Техеран вече не стои зад стария си съюзник Нури ал Малики, предаде Ройтерс

Абади бързо получи подкрепа от САЩ и Иран, след като призова политическите лидери да сложат край на враждите, които позволиха на въоръжените ислямистки бойци да завземат една трета от Ирак, допълва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?