Иракският премиер разкри нов план за сигурност

Временният иракски премиер Ияд Алауи обяви, че силите за сигурност ще бъдат преструктурирани за да се концентрират върху борбата срещу тероризма, предаде Би Би Си.

Той призова за оказването на допълнителна помощ от международната общност и по-конкретно за екипировка. Ияд Алауи заяви пред журналисти, че докато иракската армия не стане напълно боеспособна, страната му ще продължи да се нуждае от външна подкрепа.

Той се надява арабските и ислямските страни да сътрудничат в съответствие с последната резолюция на ООН. Временният иракски премиер призна, че решението на ръководените от американците власти да разформироват иракската армия е било грешка.

Алауи каза, че правителството планира да обяви извънредно положение в някои места за да се установи контрол над ситуацията по сигурността там.

Бомба експлодира пред Централната банка в иракската столица Багдад. Поне един охранител загина, а няколко души бяха ранени. Взривът избухна в сутрешния натоварен час като нанесе повреди на редица превозни средства, включително два автобуса, превозващи служители на банката.

Франс прес предаде, че експлозията е предизвикала стълб от бял пушек край моста Шухада (Мъченици) на река Тигър.

Северно от Багдад, при сблъсъци в Самара загинаха осем души, сред които и няколко полицаи.

В Тикрит представител на местната власт беше застрелян от засада.

В Бакуба двама души бяха убити при стрелба с минохвъргачка в жилищен район.

Споделяне

Още от Свят