Иракският премиер свиква кризисна среща на политически фракции

Иракският министър-председател Нури Малики свиква среща на високо равнище на основните политически фракции в страната, за да се намери изход от политическата парализа.

През последните седмици почти всички сунити напуснаха кабинета. Други бойкотират заседанията, в резултат на което поне 17 от местата в правителството са празни. Много от напусналите обвиниха премиера, че ги пренебрегва.

ББС отбелязва, че кризата е обезпокоителна за САЩ, които искат да видят напредък в страната преди оттеглянето на войниците си.

“Призовах политическите лидери за среща, на която да дискутираме основните проблеми в политическия процес. Първата среща може да се състои утре или в други ден”, съобщи Малики в неделя.

Масуд Барзани, висш кюрдски лидер, вече пристигна в Багдад за разговорите. Очаква се той да има ключова роля в преговорите, като се опита да накара сунитските партии да решат дали остават в управлението или излизат в опозиция.

Много иракски депутати не са в столицата, тъй като сега парламентът е във ваканция поне до септември.

Досега Малики не успя да реализира плановете си за национално помирение, тъй като няма подкрепа от различните фракции в Ирак. Основният сунтиски блок се оттегли от кабинета, последван от шиитите, привърженици на радикалния духовник Моктада Садр.

Миналата седмица други петима министри, лоялни на бившия премиер Алауи, започнаха бойкот.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН преди дни одобри разширяване на ролята на ООН в Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?