Иракският премиер защити американската атака във Фалуджа

Иракското правителство съобщи, че е оказало сътрудничество при американската въздушна операция във Фалуджа на запад от Багдад.

Най-малко 10 души са убити при нападението срещу къща, в която, както подозират властите, са се укривали поддръжници на Абу Мусаб ал-Заркауи. САЩ обвиняват Заркауи за много от нападенията в Ирак.

Това е петата по ред за последния месец атака срещу къща във Фалуджа, но за първи път след като преди седмица иракското правителство пое властта в Ирак въздушните удари са извършени от американски самолети.

В безпрецедентно изявление, премиерът Ияд Алауи побърза да подчертае, че неговото правителство е поело водещата роля в проведената операция и публикува изявление, в което подчерта, че иракските сили са предоставили разузнавателната информация за нападението, предаде Би Би Си.

Изявлението на Алауи показва, че той се стреми публично да обвърже своето правителство с нападенията на американските сили срещу бунтовниците, които той обвинява за атаките срещу цивилното иракско население и инфраструктурите в страната.

"Народът на суверенен Ирак и нашите международни партньори са категорични, че ние трябва да сложим край на тероризма и да преследваме терористите, които ние ще премахваме един по един", каза Алауи.

Той обаче има трудната задача да поддържа доста деликатно равновесие предвид настроенията на някои от жителите на Фалуджа, които са разгневени от бомбардировките и настояват да узнаят дали подобни нападения са приемливи за тяхното ново правителство.

Трима американски морски пехотинци загинаха в провинция Анбар западно от Багдад, съобщиха във вторник коалиционните сили.

Анбар, както и Фалуджа и Рамади, се намират в т.нар. Сунитски триъгълник, където съпротивата срещу коалиционните сили беше най-яростна.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?