Иракският президент: Разпускането на старата армия беше грешка

Ако иракчаните продължат да се чувстват унизени и обезверени от всекидневните бомбени атентати и отвличания, от редиците им може да се роди един "иракски Хитлер", предупреди временният иракски президентът Гази ал Яуар в интервю за излизащия в Лондон вестник Аш шарк ал аусат, предаде Ройтерс.

Ал Яуар направи сравнение между сегашната нестабилност в Ирак и положението в Германия след нейното поражение и унижение в Първата световна война.

Същевременно в понеделник в Багдад, в района на силно охраняваната Зелена зона, се взриви кола бомба и избухнаха три минометни снаряда.

Тринайсет са загиналите, а 15 са ранените при самоубийствен атентат с кола бомба близо до пропускателен пункт в Зелената зона, където се намират сградите на временното иракско правителство. По-късно в същия район избухнаха и три снаряда, единият от които улучи хотел.

Временният иракски президент разкритикува САЩ и Великобритания за това, че са допринесли за създаването на несигурност в страната, като напълно са разрушили старите структури за сигурност.

В интервю за ББС Яуар посочва, че след свалянето на Саддам Хюсеин е било грешка да се разпусне старата иракска армия. Той добавя, че заедно със злодеите много хора с чисто минало са били принудени да напуснат въоръжените сили.

Но временният иракски президент отбелязва, че иракчаните не са могли сами да освободят страната си от Саддам Хюсеин.

Той прогнозира, че изборите в страната му ще се състоят на определената дата - 30 януари догодина, макар и да окачестви настоящото положение в Ирак по отношение на сигурността като ужасно.

В интервюто си за ББС временният иракски президент обвинява Иран и Сирия, че подклаждат насилие, като насърчават или подкрепят бунтовници, които идват в Ирак от тяхна територия.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?