Иракският режим търсел гаранции за Саддам да замине в изгнание

Иракското правителство иска да получи гаранции, които да позволят на президента Саддам Хюсеин и други иракски лидери да заминат в изгнание, за да бъде сложен край на сегашната криза, предаде Ройтерс, като се позова на германското списание Шпигел.

Изданието цитира един западен и двама арабски посланици в Дубай, според които е била обсъждана възможността те да заминат за неназована африканска държава.

Според Шпигел Багдад настоява Саддам и роднините му да бъдат освободени от наказателна отговорност в чужбина. Сред останалите условия на иракската страна са изтеглянето на американските войници от региона, прекратяването на инспекциите и на санкциите на ООН и вземането на мерки срещу предполагаемото производство на оръжия за масово поразяване от страна на Израел.

Списанието посочва, че докато САЩ смятат условията за неприемливи, Египет се опитва да убеди Багдад да се съгласи на компромис.

Вариантът Саддам Хюсеин да замине в изгнание вече бе обсъждан, като Либия, Мавритания, Русия и Беларус бяха сочени като страни, които биха могли да се съгласят да приемат иракския лидер. Четирите държави отрекоха тези спекулации.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?